Volgens gegevens van Glassnode halen investeerders hun bitcoins van gecentraliseerde beurzen af, wat goed nieuws kan zijn voor de markt.
Voorraad daalt op beurzen
Glassnode is een on-chain cryptocurrency data-aggregator. Het bedrijf deelt dat de hoeveelheid bitcoins die op gecentraliseerde beurzen wordt gehouden het afgelopen jaar is gedaald. Dit kan een bullish signaal zijn.
#Bitcoin Balance on Exchanges taking another dive pic.twitter.com/F20tohfXsu
— William Clemente III (@WClementeIII) March 7, 2021
Volgens Glassnode halen investeerders hun bitcoins van beurzen om deze veilig op te slaan in cold storage. Met cold storage wordt bedoeld dat ze bun bitcoins offline opslaan op een hardware wallet.
Minder handelskosten
In de afgelopen twaalf maanden is de opslag van bitcoin op gecentraliseerde beurzen met bijna 20 procent gedaald. Dit is misschien geen goed nieuws voor die beurzen, want dit betekent minder liquiditeit, minder handel en hierdoor minder handelskosten, maar het betekent wel dat de markt gezonder is. Je zou kunnen concluderen dat minder beschikbare bitcoins, zouden moeten leiden tot een stijgende bitcoin koers.
Vloeibare bitcoins uitzonderlijk
Je kunt zelf in Glassnode duiken en er data uithalen. Het woord liquide viel net al even. Dit betekent dat liquide bitcoins vloeibaar zijn, en voor handel beschikbaar is. Illiquide bitcoins worden juist vastgehouden.
Onderstaande grafiek is van eind 2020, maar ondanks dat deze niet actueel is, is de trend wel duidelijk. Blauw vertegenwoordigt illiquide bitcoin.
Data laat zien dat bijna 60 procent van het aanbod van bitcoin in totale circulatie in meer dan 12 maanden niet is verplaatst. En hiervan is 35 procent al meer dan vijf jaar niet verzonden. Dit geeft aan dat veel investeerders gefocust zijn op de lange termijn of dat de toegang tot veel bitcoins verloren zijn gegaan.
DeFi speelt ook mee
Andere factoren die het aanbod van Bitcoin lager zouden kunnen houden, zijn onder meer de opkomst van gedecentraliseerde beurzen en gedecentraliseerde financiële (DeFi) protocollen. Deze draaien op blockchains van Ethereum, Binance en anderen. Maar de meeste investeerders willen bitcoin als onderpand gebruiken. Zij zetten hun bitcoin dan vast in een smart contract en krijgen hier een ‘wrapped bitcoins’ voor terug. Dit zijn synthetische bitcoins die de waarde van een echte bitcoin vertegenwoordigen, maar die verhandelbaar zijn op andere blockchains.
Hedgefondsen herschikken portfolio
Analist Willy Woo laat zien waarom de prijs de afgelopen maand niet meer zo hard is gestegen als in december en januari. ‘Afgezien van het liquideren van longs, gok ik op basis van de gegevens, dat dit een herschikking is van hedgefondsen voor hun eerste kwartaal rapportages.’ Hij zegt dat veel fondsen het mandaat hebben om hun portfolio in balans te brengen als een asset te groot wordt. Bitcoin is zo hard gestegen, dat het zomaar kan zijn dat in plaats van 1 procent, BTC 3 procent uitmaakt van een portfolio.
Vanwege de bitcoin-aantallen van deze fondsen, kun je ze gerust whales noemen. Maar het zijn geen traditionele whales, volgens Woo zijn het voornamelijk nieuwe whales.
Looking at the age of coins in this sell off, Dormancy being low tells us, so it’s young coins. It’s new whales who bought in recently selling their positions. pic.twitter.com/eRyrIFbTEi
— Willy Woo (@woonomic) March 5, 2021
Wie koopt van hedgefondsen?
Aan wie verkopen zij deze bitcoins? Voornamelijk aan HODL’ers. De ontvangstadressen waar de verkochte bitcoins naar toe gaan, hebben nauwelijks een historie van verkopen van coins.
Conclusie, bitcoin verplaatst van zwakke naar sterke handen.
The post Bitcoin verplaats van zwakke naar sterke handen, van hedgefondsen naar HODL’ers appeared first on BTC Direct | Nieuws.