Satoshi Nakamoto lanceerde Bitcoin in 2009 als antwoord op het falende traditionele financiële systeem. We zijn inmiddels ruim 14 jaar verder en Bitcoin is erin geslaagd om zich op te werken tot de financiële wereldtoneel. Wat Bitcoin voor investeerders bijzonder maakt is de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden, waardoor de digitale munt door velen ook wel het digitale goud wordt genoemd.
Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen de twee en waar kun je op dit moment het beste je geld instoppen?
De voordelen van Bitcoin
Er zijn genoeg voordelen op te noemen die Bitcoin ten opzichte van goud heeft. Als eerste en voornaamste hebben we natuurlijk de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden. Op het moment van schrijven kent Bitcoin een inflatiepercentage van 1,76 procent op jaarbasis, maar uiteindelijk zakt dat naar nul.
Goud daarentegen kent een jaarlijkse inflatie van ongeveer 1 tot 2 procent. In die zin is goud een minder efficiënt middel om je waarde in op te slaan. Tot in de eeuwigheid – zolang we goud kunnen vinden – blijf je jaarlijks een klein percentage van de waarde verliezen.
Verder is Bitcoin ook efficiënter als je kijkt naar de transportkosten. Binnen 10 minuten kan jouw Bitcoin aan de andere kant van de wereld zijn en daar betaal je vaak slechts 1 dollar of minder voor. Probeer dat maar eens voor elkaar te krijgen met goud.
Ook de opslagkosten van Bitcoin zijn een stuk lager dan die van goud. Je bent voor het opslaan van je Bitcoin, als je dat goed wil regelen, misschien 100 tot 200 euro kwijt. Goud daarentegen is een stuk duurder. Daar moet je immers veel meer voor regelen, omdat het daadwerkelijk in de fysieke wereld bestaat.
Als laatste is ook het controleren van de echtheid van Bitcoin een stuk goedkoper dan bij goud. Je hoeft daarvoor alleen maar de Bitcoin-blockchain te draaien. Met goud gaat dit zelfs op het hoogste niveau nog weleens mis, waardoor dit een duur grapje kan worden.
De nadelen van Bitcoin
Er zijn echter ook nadelen aan Bitcoin ten opzichte van goud. Ten eerste bestaat Bitcoin natuurlijk niet in de fysieke wereld en kun je er niets mee. Goud heeft dan weer enkele industriële toepassingen en kan verwerkt worden in juwelen. In die zin heeft goud altijd een soort bodemprijs, die voor Bitcoin niet gegarandeerd is.
Als laatste heeft goud ook een hele lange geschiedenis waarin het zich heeft bewezen als een betrouwbaar middel om je waarde in op te slaan. Bitcoin kan niet bogen op een lange geschiedenis, waardoor goud veel meer zijn plek heeft veroverd binnen het financiële systeem. Centrale banken over de hele wereld bewaren en kopen nog altijd goud om hun valuta te dekken.
Alles bij elkaar kunnen we zeggen dat Bitcoin op veel fronten een meer efficiëntie store of value is dan goud, maar dat het ook enkele minpunten kent. Uiteindelijk is het natuurlijk aan jou als investeerder om te bepalen wat jij belangrijker vindt. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om beiden aan te houden in je portfolio, dat doe ik persoonlijk ook.
Het bericht Bitcoin versus goud, wat is de betere investering? verscheen eerst op Newsbit.