De slingers mogen uit want Bitcoin (BTC) viert vandaag de vijftiende verjaardag van zijn whitepaper. Exact vijftien jaar geleden werd Bitcoin voor het eerst geïntroduceerd tot de wereld met dit negen pagina’s tellende document. Bitcoin heeft een indrukwekkend pad afgelegd in anderhalf decennium en hier staan we vandaag even bij stil.
Bitcoin whitepaper: de geboorte van een nieuw decentraal betaalnetwerk
Op 31 oktober 2008 deelde Satoshi Nakamoto het befaamde document met een cypherpunks-mailinglijst. De Cypherpunk-beweging is een groep van individuen die zich al sinds de late jaren ’80 bezighielden met de bevordering van privacy, cryptografie en veilige communicatie in de digitale wereld. De Cypherpunks verwelkomden de whitepaper met een grote mate van enthousiasme, aangezien veel principes van de beweging terugkwamen in de whitepaper.
Bitcoin maakt namelijk gebruik van cryptografie om transacties te beveiligen en biedt een manier om waarde uit te wisselen zonder tussenkomst van traditionele financiële instellingen of overheden.
‘’Ik heb gewerkt aan een nieuw elektronisch geldsysteem dat volledig peer-to-peer is, zonder vertrouwde derde partij’’, schreef Satoshi Nakamoto in de openingszin van de beroemde e-mail voordat hij linkte naar de whitepaper, getiteld ‘Bitcoin: A Peer-ro-Peer Electronic Cash System’.
In de whitepaper beschrijft Satoshi Nakamoto onder andere hoe digitale handtekeningen gecombineerd konden worden met een Proof-of-Work (PoW) systeem om dubbele uitgaven, een lang bestaand probleem met digitale valuta vóór bitcoin, te voorkomen.
Opvallend genoeg wordt er in het document niet gesproken over ‘cryptocurrency’. De pseudonieme oprichter koos in plaats daarvan ervoor om de kenmerken te benadrukken als ‘digitaal geld’ of een ‘elektronisch geldsysteem’. De term ‘blockchain’ wordt bovendien ook niet direct genoemd, ondanks het feit dat het concept wel in detail wordt beschreven.
Over de blockchain gesproken; deze werd enkele maanden later, op 9 januari 2009, gelanceerd. In het allereerste transactieblok, ook wel het ‘Genesis block’ genoemd, wordt verwezen naar de financiële crisis van 2008.
Bitcoin biedt een alternatief voor het traditionele financiële systeem dat het element van vertrouwen heeft vervangen voor wiskunde.
Bitcoin revolutie
De vroege dagen van Bitcoin worden gekenmerkt door een langzame groei. Vanaf 2010, één jaar na de lancering van het netwerk, begon de adoptie echter op gang te komen. In juli 2010 vond de allereerste exchange, Mt. Gox, het levenslicht. Voor slechts enkele centen kon je destijds één bitcoin kopen. In de jaren erna is niet alleen de BTC koers als een raket gestegen, maar hebben ook steeds meer mensen kennisgemaakt met het decentrale netwerk.
In de beginjaren kon je nog met je eigen laptop bitcoin minen, maar vandaag de dag is dit uitgegroeid tot een miljardenindustrie. Het weerspiegelt de algehele adoptie van Bitcoin.
Bovendien wagen beursgenoteerde bedrijven en zelfs nationale overheden zich tegenwoordig aan bitcoin en zitten Wall Street-giganten zoals BlackRock en Fidelity in de race om een bitcoin beursfonds op de Amerikaanse markt te krijgen.
Al met al is er ontzettend veel veranderd en is bitcoin uitgegroeid van een lachertje tot een serieuze activaklasse.
Het bericht Bitcoin viert feest: whitepaper is vandaag 15 jaar oud verscheen eerst op Crypto Insiders.
The post Analyse: Bitcoin viert feest: whitepaper is vandaag 15 jaar oud
appeared first on Crypto-Insiders.