Op 3 januari 2009 minede Satoshi Nakamoto het eerste block van de bitcoin blockchain. Het genesis block luidde het begin van een vreedzaam, neutraal en decentraal alternatief voor centraal bankieren. 13 jaar later is de ontdekking van Satoshi relevanter, robuuster en meer nodig dan ooit.

Bitcoin biedt hoop

In het dertiende levensjaar van bitcoin is de ontdekking van Satoshi Nakamoto populairder dan ooit. Als digitale vorm van geld, waarbij het vergroten van het aanbod onmogelijk is, fungeert bitcoin in een wereld waarin schuldenbergen en geldvoorraden harder groeien dan ooit steeds beter als redmiddel van dit beleid.

In 2021 steeg de inflatie in de Verenigde Staten met 6,8%. Dit is het hoogste percentage sinds 1982. Daar merkte je toen echter minder van door de hoge rentes in die tijd (in de VS zo’n 13%). De inflatie was dit jaar vooral te merken aan de prijzen van goederen. De huizenprijzen in Nederland stegen bijvoorbeeld zo’n 14,4% en de Amsterdamse AEX (Amsterdam Exchange Index) had ondanks de coronapandemie een recordjaar. Overigens was dit niet alleen in Nederland het geval, ook globaal was het een topjaar voor veel beleggers. Aan de andere kant hadden maar liefst 1,1 miljard mensen in tientallen verschillende landen dit jaar last van dubbele inflatiecijfers.

De consequenties van deze geldontwaarding zijn lastig beknopt uit te leggen. Inflatie zorgt voor hogere prijzen en dus een dalende koopkracht van geld. Doordat lonen en rentes niet even hard meestijgen, kunnen mensen steeds minder kwalitatief goede producten kopen. Ook worden ze indirect gestraft wanneer ze sparen. Geld dat als appeltje voor de dorst opzij wordt gezet, verliest snel zijn waarde. Dit motiveert mensen hun geld sneller uit te geven. Daarentegen beloont inflatie leners, beleggers en huizenbezitters. Het ‘printen’ van geld zorgt dus voor een grotere vermogensongelijkheid.

Anders gezegd zorgt inflatie (geldontwaarding) ervoor dat lange termijn sparen lastiger wordt. Voor een samenleving is deze visie en opbouw van welvaart daarentegen juist cruciaal. Zekerheid, vrede, gezondheid en een gezonde economie worden vaak bepaald door de gemaakte keuzes in het dagelijks leven. Wanneer men de toekomst meer waardeert, zal over keuzes die de toekomst beïnvloeden beter worden nagedacht.

Bitcoin kent het probleem van hoge inflatie niet. Het monetair beleid staat vast en is onveranderbaar. Niemand kan de regels van het protocol in principe veranderen. Ook Satoshi Nakamoto, als hij of zij ooit zou terugkeren, heeft evenveel macht over het bitcoinnetwerk als jij en ik.

Het steeds schaarser wordende karakter van Bitcoin biedt zekerheid. 1 bitcoin zal altijd 1 van de 21 miljoen bitcoins blijven. Deze zekerheid zorgt ervoor dat het een goed spaarmiddel is. Hierdoor biedt bitcoin voor veel mensen hoop en een uitweg van het huidige geldsysteem. Bitcoin is een spaarmiddel dat los van centrale banken, corrupte overheden of machthebbers staat.

2021

In het volatiele 2021 heeft het Bitcoinnetwerk zich nogmaals bewezen door een van de meest stabiele netwerken ter wereld te zijn. In 2021 had Bitcoin, net als voorgaande jaren, een up-time van 100%.

2021 was ook het jaar dat:

  • Tesla voor miljarden aan bitcoin kocht en de digitale munt accepteerde als betaalmethode om dit kort daarna wegens het energieverbruik terug te draaien.

  • El Salvador als eerste land bitcoin erkende als wettig betaalmiddel. Verder voor de bouw van BitcoinCity de eerste bitcoinobligaties ooit uitgaf en hiermee het International Monetary Fund (IMF) buitenspel zette. Daarnaast ook nog is het eerste beetje bitcoin minede met energie opgewekt uit een vulkaan..

  • Microstrategy, net als in 2020, voor miljarden aan bitcoin kocht. In totaal hodlt het bedrijf ~124,391 bitcoins.

  • De prijs van bitcoin zowel pieken als dalen kende. De huidige all-time high staat op zo’n 69 duizend dollar. Het laagste punt dit jaar was rond de 28 duizend dollar.

  • China officieel bitcoinmining verbood. Met als gevolg dat de grootste miningsector van de wereld plots de stekker eruit trok en hiermee de hashrate hard liet dalen. Het verbod startte een enorme verhuizing van miningapparatuur met meer decentralisatie als gevolg. Populaire bestemmingen waren Canada en enkele deelstaten in de Verenigde Staten zoals Wyoming, Texas, North Dakota. Ondertussen is de hashrate hersteld en heeft de rekenkracht van het Bitcoinnetwerk alweer nieuwe hoogtes bereikt.

  • Het Bitcoinprotocol een langverwachte upgrade onderging: Taproot. Deze verbetering introduceert een nieuw type bitcoinadres, waarmee de transactiecapaciteit op het netwerk toeneemt, transactiekosten lager worden en er sprake is van meer privacy.

  • Het aantal nodes in het Bitcoinnetwerk en het Lightning Network hard zijn gegroeid. Ook het gebruik en de capaciteit van de tweedelaags schaalbaarheid oplossing is dit jaar geëxplodeerd. Op het moment van schrijven zijn er zo’n 3000 bitcoins in het Lightning Network vastgezet. Een groei van ruim 160%.



Bekijk ons nieuwsoverzicht voor alle bitcoin hoogtepunten en artikelen van dit jaar.

Bronnen: Blockdata

The post Analyse: Bitcoin viert vandaag zijn 13e verjaardag
appeared first on BitcoinNL.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!