Het is weer maandagochtend, wat betekent dat het tijd is voor een verse bak koffie en jullie vaste portie macro-economie om de week goed te beginnen. Voordat we vooruitblikken op de week die voor ons ligt, beginnen we geheel volgens de traditie met een korte terugblik. De afgelopen weken is er namelijk weer een hoop gebeurd op het financiële wereldtoneel.
We hebben natuurlijk de rentepauze van de Federal Reserve gehad, die het na 15 maanden en 10 renteverhogingen wel even genoeg vonden. Vreemd genoeg maakten ze ook bekend dat ze in 2023 nog tweemaal de rente willen verhogen, om uiteindelijk op een rente van 5,6 procent uit te komen.
Persoonlijk lijkt het me stug dat ze daadwerkelijk van plan zijn om de rente nog verder te verhogen. Waarom zou je dat dan immers niet meteen doen? Door de geschiedenis heen is dat een centrale bank ook eigenlijk nog nooit gelukt. Zeker na de meest agressieve rentecampagne in jaren, lijkt het onwaarschijnlijk dat ze een paar maanden na de pauze nog extra ruimte hebben om de rente verder te verlagen.
Op dit moment lijkt het macro-klimaat voor bitcoin nog bearish, maar richting de halving van april 2024 zie ik een scenario voor me waarin dat compleet kan omslaan. Als de Amerikaanse economie in 2023 richting een recessie gaat, dan moet de Federal Reserve waarschijnlijk in 2024 beginnen met renteverlagingen.
Als dat samenvalt met de goedkeuring van de Spot Bitcoin ETF van BlackRock door de SEC én de bitcoin halving, dan zou dat in theorie een spectaculaire bullmarkt kunnen veroorzaken.
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of wil je meer van dit soort updates ontvangen? Neem dan eens kijkje op onze Premium informatiepagina en probeer het gelijk zelf 30 dagen gratis.
De week van 26 – 30 juni
We beginnen deze week op dinsdag met het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten. De verwachting is dat deze binnenkomt op 104,0 waarmee deze index een kleine 1,7 punten is gestegen ten opzichte van afgelopen maand.
Vervolgens staan er op woensdag 28 juni toespraken op het programma van de voorzitters, gouverneurs en presidenten van de centrale banken van de Eurozone, Amerika, Japan en Groot-Brittannië op het programma.
Wat dat betreft belooft de woensdag ons weer een hoop ’te leren’ over de manier waarop centrale banken naar de toekomst kijken. Al moeten we zeggen dat zij vooral dingen roepen om de markt in de door hen gewenste richting te buigen.
De Federal Reserve claimt dit jaar nog de rente te willen verhogen naar 5,6 procent, maar de kans dat ze daarin slagen lijkt op dit moment heel klein. Het zou natuurlijk ook vreemd zijn om na de pauze meteen te roepen dat het klaar is.
Door te doen alsof ze de rente nog willen verhogen kunnen ze de inflatie mogelijk beter in toom houden. Wat dat betreft is het een logische strategie, al kan het ook ten koste gaan van het vertrouwen in centrale banken.
Dan is het op donderdag 29 juni weer tijd voor de Verenigde Staten, met als eerste het bruto binnenlands product (BBP) voor het eerste kwartaal van 2023. De verwachting is dat deze indicator binnenkomt op een score van 1,4 procent.
Op hetzelfde moment om 14.30u leren we ook hoeveel werklozen er de afgelopen week zijn bijgekomen in de Verenigde Staten. De verwachting is dat dit getal op 264.000 stuks uitkomt. Dit is wat mij betreft de belangrijkste indicator van dit moment.
Het aantal werkloosheidsclaims is namelijk een wekelijkse indicator die een eerste inkijkje geeft in de verandering van de werkloosheid. Die staat momenteel op het historisch lage niveau van 3,7 procent en dat getal moet omhoog om van een recessie te kunnen spreken.
Als gevolg van de agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve verwachten analisten al maanden een recessie en die lijkt zich langzaam maar zekere te manifesteren. Om die reden blijf ik voorzichtig met het investeren in risico-assets als bitcoin.
Mocht er een recessie uitbreken, dan vluchten mensen immers naar de meest veilige asset van allemaal: de Amerikaanse dollar. Daar kunnen Amerikanen namelijk de rekeningen mee betalen. Voor 2023 verwacht ik nog één grote vlucht naar dollars tijdens het begin van de recessie, om vervolgens weer een vlucht naar schaarste te krijgen zodra de Federal Reserve de rente moet verlagen.
Voor de industrie is het te hopen dat de goedkeuring van de ETF van BlackRock, de bitcoin halving en het verlagen van de rente door de Federal Reserve op ongeveer hetzelfde moment plaatsvinden. Dat zou voor een hele hoop vuurwerk kunnen zorgen.
Blijf de crypto-markt een stapje voor met een Premium lidmaatschap
Het kan dus weer spannende week worden qua macro-economische cijfers en daarmee mogelijk ook voor bitcoin. Wil je dit soort informatie eerder ontvangen en weten wat de impact van deze cijfers is op de markt? Hier praten wij over in de Premium omgeving van Crypto Insiders. Ook kun je hier vragen stellen aan ervaren handelaren en delen onze analisten wekelijkse 20 exclusieve technische analyses van een uitgebreid assortiment aan cryptovaluta. Neem eens een kijkje op onze Premium informatiepagina en probeer de eerste 30 dagen gratis.
The post Analyse: Bitcoin weekoverzicht: hou deze economische data in de gaten
appeared first on Crypto-Insiders.