De cryptomarkt gaat het weekend in met een flinke kater. Bitcoin zakt 7,5% en Ethereum levert 10% in. Veel andere altcoins schrijven dieprode cijfers vandaag. Door de dalingen stevent de waarde van de totale cryptomarkt af op de grens van 1 biljoen euro. Komt dit door het grote aantal liquidaties?
Crypto marketcap bijna 1 biljoen euro
Zoals het er nu uitziet, is de marketcap met meer dan 100 miljard euro gedaald en is nu gevaarlijk dicht bij de psychologische grens van 1 biljoen euro. Weer een factor die het marktsentiment kan beïnvloeden, waardoor er meer angst op de markt kan ontstaan.
De grafiek hieronder komt van CoinGecko en is tot 19 augustus bijgewerkt. De huidige marketcap is 1,06 biljoen euro (12 nullen), dat is 7% lager dan 24 uur geleden en markeert een daling van 51,01% sinds een jaar geleden.
Niet bekend met de term marketcap? De marketcap van een bepaalde crypto wordt berekend door de koers te vermenigvuldigen met het aantal coins in omloop. Bitcoin is nu bijvoorbeeld 21.000 euro waard en er zijn 19.126.368 BTC in omloop. Als we deze twee vermenigvuldigen is de marketcap 401 miljard euro. Ter vergelijking: Tesla heeft een marketcap van 943 miljard euro.
Maak dit sommetje voor alle crypto’s en tel alle individuele marketcaps bij elkaar op en je komt op 1,06 biljoen euro. Bitcoin maakt ongeveer 40% uit van de totale waarde van de cryptomarkt. Als de bitcoin koers dit weekend onder de 20.900 euro duikt, dan is de verwachting dat de totale cryptomarkt onder de 1 biljoen euro zal duiken.
Dat scenario is overigens goed mogelijk, in het weekend is er namelijk veel minder liquiditeit op de beurzen. Dit betekent dat een paar goede verkopen niet zo maar opgevangen kunnen worden door de markt.
Verwar de term liquiditeit (hoeveelheid geld dat op korte termijn gebruikt kan worden) niet met liquidatie (het sluiten van een positie). De volgende alinea gaat namelijk over liquidaties bij een gebrek aan liquiditeit.
Bitcoin liquidaties ter waarde van 470 miljoen
Futures-contracten zijn een relatief goedkoop en gemakkelijk instrument waar en trader gebruik kan maken van een hefboomconstructie. Wil je voor 2 bitcoin een gokje wagen dat de bitcoin koers in de toekomst hoger of lager wordt, maar heb je maar 0,2 bitcoin? Dan kan je gebruik maken van een hefboom in een futurescontract. Je leent de overige bitcoin van de beurs dat deze constructie aanbiedt.
Het gevaar van het gebruik ervan ligt in liquidatie, wat betekent dat de margedeposito (die 0,2 bitcoin) van de belegger onvoldoende wordt om zijn posities te dekken. In deze gevallen treedt het automatische deleveraging-mechanisme van de beurs in werking en wordt die 0,2 bitcoin die als onderpand wordt gebruikt om de blootstelling te verminderen.
Een handelaar kan zijn winst met 10x verhogen met behulp van hefboomwerking, maar als het activum 9% daalt vanaf het beginpunt, wordt de positie gesloten. De derivatenbeurs zal het onderpand verkopen, waardoor een negatieve lus ontstaat die bekend staat als een trapsgewijze liquidatie. De bitcoin koers daalt waardoor posities worden gesloten, de onderpanden hiervan worden verkocht waardoor de koers nog verder daalt en er nog meer posities gesloten moeten worden etc.
Zoals de grafiek hierboven laat zien, was de uitverkoop van 19 augustus het hoogste sinds 12 juni. De groene balken geven gesloten long posities aan, dit is als een trader gokt op een hogere prijs. De rode balken geven short posities aan, waarmee traders gokken op een lagere prijs.
The post Bitcoin zakt 7,5% en Ethereum 10%, duikt cryptomarkt onder 1 biljoen euro? appeared first on BTC Direct | Nieuws.