In de afgelopen jaren lijkt het woord “cryptocurrency” door de instituten te zijn vervangen voor de woorden “digital assets”. En deze digital assets lijken een grote rol te gaan spelen in de hervorming of evolutie van onze nieuwe economie. Tokenization, het proces waarbij rechten op fysieke of digitale activa worden omgezet in digitale tokens op een blockchain, wint namelijk aan populariteit. Deze ontwikkeling biedt kansen voor een nieuwe, token-gedreven economie, maar gaat ook gepaard met diverse uitdagingen. In dit artikel belichten we de huidige stand van zaken en de obstakels die in iedergeval overwonnen moeten worden in de komende jaren.

De opkomst van institutionele belangstelling

Sebastian Pedro Bea van Coinbase Asset Management signaleert een verschuiving in de cryptomarkt. Waar eerder vooral particuliere beleggers actief waren, ziet hij nu een toenemende interesse van institutionele partijen. Deze verschuiving wordt volgens hem mede gedreven door de introductie van nieuwe financiele producten in de vorm van crypto-ETF’s, die het voor grote institutionele partijen eenvoudiger maken om in digital assets te investeren. Maar toch lijken niet alle instituten happig te zijn om blootgesteld te worden aan de prijsschommelingen van de crypto industrie. Mogelijk kan regulering er voor zorgen dat ook deze partijen meer vertrouwen in deze innovatieve sector krijgen.

Europa als belangrijke speler

Europa blijft ook een belangrijke rol spelen in de cryptoeconomie. Uit een onderzoek van Chainalysis uit 2023 bleek namelijk dat Centraal-, Noord- en West-Europa verantwoordelijk waren voor ongeveer 17,6% van het totale transactievolume in cryptocurrencies wereldwijd. Hiermee was Europa na Noord-Amerika de tweede grootste cryptoeconomie ter wereld is.

Ook uitdagingen voor bedrijven in Nederland

Ondanks de groeiende interesse in tokenization, lopen ook Nederlandse bedrijven tegen aardig wat operationele uitdagingen aan. Organisaties als 2Tokens en de Dutch Blockchain Coalition deelden in dit rapport dat het verkrijgen of behouden van een bankrekening een groot probleem is voor bedrijven die zich bezighouden met tokenization, blockchain of Web3.

Banken en verzekeraars lijken vaak onvoldoende onderscheid te kunnen maken tussen legitieme blockchain-toepassingen en het potentiele misbruik van cryptocurrencies. Dit leidt vervolgens tot situaties waarin bedrijven hun bankrekening of zelfs hun aansprakelijkheidsverzekering verliezen, simpelweg omdat ze “iets met crypto” doen.

Regelgeving moet concreter en ‘holistischer’

Josh Lipsky van de Atlantic Council wijst op de vele uiteenlopende benaderingen van regelgeving wereldwijd. Terwijl twee derde van de G20-landen en 40 andere landen met veel cryptogebruikers grote stappen zetten op het gebied van regelgeving, ontbreekt het volgens hem in de Verenigde Staten aan een holistische visie. Dit heeft vervolgens weer geleidt tot ad-hoc beslissingen die vaak specifiek gelden voor bepaalde coins of tokens, in plaats van een overkoepelende aanpak voor de hele industrie.

Om het volledige potentieel van tokenization te benutten, is het dus wachten op een gebalanceerde aanpak die innovatie stimuleert en tegelijkertijd risico’s op een juiste manier adresseert.

Het bericht Bitcoin zorgt voor nieuwe economie: ‘Tokenization’ wint terrein bij instituten verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!