Het is je vast niet ontgaan dat de FTX is omgevallen omdat ze de tegoeden van klanten niet 1 op 1 in huis hadden. Dit noemen we fractioneel bankieren en is een praktijk uit de traditionele financiële wereld, waarmee banken weleens in de problemen komen. Nu reageren verschillende crypto exchanges op het FTX-schandaal met oplossingen die precies dat probleem in de toekomst moet voorkomen en Bitget is daar een goed voorbeeld van.

Het beschermingsfonds van Bitget

Om de gebruikers van Bitget gerust te stellen over de financiële gezondheid van het beursplatform is een beschermingsfonds in het leven geroepen. “In het beschermingsfonds zit momenteel al voor 300 miljoen dollar aan assets. Het geld in dit fonds is allemaal eigen geld van Bitget, dat aanwezig is om de assets van de gebruikers te beschermen”, zo laat een medewerker van Bitget aan Crypto Insiders weten.

“Ons beschermingsfonds is publiek en de assets in het fonds zullen daar blijven staan. Er zitten alleen harde assets als bitcoin, Tether (USDT) en USD Coin (USDC) in het fonds. Als de waarde van bitcoin blijft zakken, dan voegen we meer toe om het totaal in ieder geval op 300 miljoen dollar te houden”, zo gaat Bitget verder.

Een interessant initiatief van Bitget om het vertrouwen van zijn gebruikers te vergroten. Laat duidelijk zijn dat de assets in het beschermingsfonds los staan van de gebruikers. Dit zijn geen tegoeden van gebruikers zelf, maar reserves van het beursplatform. Daarmee toont Bitget in ieder geval aan dat het met de eigen financiële gezondheid wel goed zit, mits er verder geen financiële ellende in het bedrijf verstopt zit.

Binnen 30 dagen merkle tree

Het streven van Bitget is om binnen 30 dagen de merkle tree publiek te maken. Een merkle tree is een manier om cryptografisch te bewijzen dat bepaalde assets inderdaad in de wallets van het beursplatform zitten. Op het moment van schrijven bevat het beschermingsfonds 6.500 bitcoin (ongeveer 104 miljoen dollar) en 200 miljoen USDT.

“Als een verlies geen consequentie is van de acties of het gedrag van een gebruiker op het platform van Bitget, dan maak je aanspraak op bescherming via het beschermingsfonds. Wij geloven dat de aanwezigheid van het Bitget beschermingsfonds andere gecentraliseerde beursplatformen aanspoort om ook actie te ondernemen”, zo valt er op de website van Bitget te lezen.

Bitget is geen kleine jongen binnen de industrie en staat onder meer bekend als de sponsor van het Italiaanse voetbalteam Juventus en voetballer Lionel Messi, die door velen wordt gezien als de beste voetballer ter wereld. Het drama rondom FTX leerde ons dat dit niet per definitie dingen zijn de vertrouwen in een beursplatform moeten creëren, maar het laat in ieder geval zien dat er kapitaal aanwezig is bij Bitget.

The post Analyse: Bitget reageert op FTX-drama met beschermingsfonds van 300 miljoen dollar
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!