De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft gisteren een einde gemaakt aan alle onzekerheid rondom de regulering van Bitcoin en crypto in Brazilië. Hij ondertekende een wetsvoorstel dat een volledig regelgevend kader vaststelt voor de handel in en het gebruik van Bitcoin in het land.
7 jaar gewerkt aan Bitcoin wet
Eind november werd het wetsvoorstel door het Congres goedgekeurd, de handtekening van de president was de laatste stap in een lang proces. Het wetsvoorstel was namelijk al 7 jaar in de maak.
President Bolsonaro heeft het door het Congres goedgekeurde wetsvoorstel ongewijzigd aangenomen. Wat betekent dit in de praktijk? De nieuwe regels erkennen Bitcoin als een digitale weergave van waarde die kan worden gebruikt als betaalmiddel en als investeringsmiddel in het Zuid-Amerikaanse land.
Het idee achter deze nieuwe regels is om cryptocurrency en hun dienstverleners te definiëren, en om te helpen beschermen tegen het witwassen van geld en fraude.
In het wetsvoorstel staat: ‘Een virtueel activum is een digitale weergave van waarde waarover kan worden onderhandeld of elektronisch kan worden overgedragen en die kan worden gebruikt voor betalingen of als investering.’
Wat doet nieuwe president Lula met Bitcoin wet?
De nieuwe wet wordt 180 dagen na ondertekening van kracht. Dit betekent overigens niet dat Bitcoin of een andere crypto over een half jaar een wettig betaalmiddel is, zoals het geval is in El Salvador.
Het is ook nog afwachten hoe de wet zich vertaalt tot de praktijk. In de periode van 180 dagen verandert er veel in Brazilië. Luiz Inácio “Lula” da Silva is namelijk verkozen tot de volgende president en zal vanaf 1 januari 2023 het ambt bekleden. Zijn overwinning op de zittende president luidt een politieke ommekeer in, na vier jaar extreemrechtse regering van Jair Bolsonaro.
Lula wordt omschreven als gematigd links, en is eerder 8 jaar president geweest. In 2017 werd hij echter veroordeeld vanwege corruptie en na een gevangenisstraf is dit kwijtgescholden. Na een heftige verkiezingsstrijd is het afwachten hoe Lula omgaat met een wetsvoorstel dat op het laatste moment nog getekend is door de oud-president.
Wie houdt toezicht op crypto?
De zittende macht zal de overheidsinstanties selecteren die toezicht zullen houden op de markt. De verwachting is dat de Centrale Bank van Brazilië (BCB) de leiding zal hebben wanneer Bitcoin als betaalmiddel wordt gebruikt, terwijl de effecten- en beurscommissie (CVM) zal optreden als financiële waakhond wanneer het als investeringsmiddel wordt gebruikt.
Zowel de BCB als de CVM hielpen, samen met de landelijke belastingdienst, de wetgevers bij het opstellen van het wetsvoorstel.
Stel dat het volledige toezicht op het bordje van de Braziliaanse centrale bank komt te liggen, dan zijn de vooruitzichten niet goed. Althans, niet als je Bitcoin een warm hart toedraagt.
Liever fiat en CBDC
Tuurlijk, de toezichthouder moet zich houden aan de wet en kan de genoemde definities niet negeren, maar er is weinig reden om aan te nemen dat de BCB er alles aan zal doen om bitcoin als betaling te stimuleren.
Voorzitter van de BCB Roberto Campos Neto heeft echter meerdere keren gezegd dat hij crypto geen goed alternatief vindt voor fiat-betalingen. Hij wijst hierbij naar de beweeglijkheid van de koers. En daarnaast is de BCB, net als elke andere centrale bank ter wereld, bezig met een eigen cryptocurrency.
De Real Digital staat gepland om live te gaan in 2024.
The post Bolsonaro tekent belangrijke wet voor Bitcoin en crypto in Brazilië appeared first on BLOX | Nieuws.