Breez is één van de meest toegankelijke Lightning Network bitcoinwallets voor mobiele telefoons, met leuke innovatieve extra’s. Behalve eenvoud in gebruik biedt Breez een handige Point of Sale-terminal om producten of diensten af te rekenen en een podcastspeler op basis van Podcasting 2.0 waarmee je rechtstreeks donaties kan doen en sats kan streamen naar je favoriete podcastkanaal.
Voorbij zijn de dagen dat het Lightning Network ingewikkeld was, want er is een nieuwe generatie bitcoinwallets die er kinderspel van maakt. Onder deze nieuwe generatie wallets is de Breez wallet één van de meest gebruiksvriendelijke.
Eenvoudige User Interface
Breez is een open source walletapplicatie voor mobiele telefoons (iOS/Android), dat in de eerste instantie vooral een Lightning Network-wallet is. Bij Breez is het Lightning Network de hoofdzaak en de gewoonlijke on-chain functionaliteit bijzaak.
Boven: Het overzicht in de Breez wallet
Daar merk je als gebruiker vrij weinig van, want de gebruikerservaring van Breez is uitstekend. Breez neemt al het ingewikkelde uit handen en presenteert je een eenvoudige en toegankelijke user interface, die aardig in de buurt komt van wat je van mainstream apps zou verwachten. ‘N00b-accessible’, zoals CEO Roy Sheinfeld het noemt.
Je hebt met Breez ‘gewoon’ één wallet met één balans, waarmee je zowel Lightning-transacties als normale on-chain transacties kan doen. Wanneer je een transactie doet of wil ontvangen kan je kiezen tussen een normale bitcointransactie of Lightning-transactie, maar daarbuiten regelt de software de rest.
Je hoeft zelf bijvoorbeeld geen Lightning Network-betaalkanalen te openen, sluiten of balanceren. Ook noemenswaardig is dat je na het aanmaken van de wallet direct fondsen via het Lightning Network kan ontvangen. Sommige andere wallets vereisen dat iemand een betaalkanaal naar je opent, maar bij Breez opent en financiert de Breez Lightning Hub automatisch een kanaal naar je.
Pas wanneer je normale on-chain transacties doet merk je dat Breez echt een Lightning Wallet is. Voor het ontvangen van een on-chain transactie wordt er bijvoorbeeld een ‘setup fee’ van 0,1% toegepast, voor de Submarine Swaps.
Dat is niet ongebruikelijk bij dit soort Lightning wallets, want Phoenix wallet rekent daar bijvoorbeeld ook kosten voor.
Boven: Met de POS-terminal reken je producten met een druk op de knop af
Point of Sale
Bijzonder is dat Breez ook aanvullende functionaliteit bevat, zoals een ingebouwde Point of Sale (POS)-terminal; een soort kassa-systeem. De interface is bij de POS-terminal geoptimaliseerd zodat het eenvoudig te gebruiken is om producten of diensten af te rekenen.
Je kan ermee producten of diensten van te voren instellen die je daarna simpelweg met een druk op de knop kan afrekenen. De prijzen zijn in te geven in bitcoin of satoshi’s, maar ook gewoon in euro’s. Daarnaast kan je ook gewoon handmatig een prijs invoeren met een numeriek toetsenbord op het scherm en daar een invoice van genereren.
Breez kan vanwege de POS-terminal interessant zijn voor kleine ondernemers die Bitcoin en het Lightning Network willen benutten, maar daarvoor de middelen of know-how nog niet hadden. Met de Breez POS-terminal kan je in principe zo aan de slag. Mits je het administratieve en boekhoudkundige gedeelte tenminste ook regelt, want dat doet Breez niet.
Streaming sats met Podcasting 2.0
Spannender is dat Breez ondersteuning biedt voor Podcasting 2.0. Dat is een initiatief gestart door ‘podfather’ Adam Curry, met als doel de wereld van podcasts te decentraliseren. Die wereld wordt nu gedomineerd door allerlei tussenpartijen zoals iTunes, Spotify en ook donatieplatformen zoals Patreon. Zij snoepen een deel van de verdiensten af en ook is censuur een steeds groter probleem.
Met Podcasting 2.0 kunnen podcasters zich van dergelijke tussenpartijen ontdoen door zich aan te melden bij de podcastindex. Daar kunnen podcast-apps gebruik van maken om gebruikers een lijst met podcasts aan te bieden. De toevoeging van het Bitcoin Lightning Network maakt het plaatje compleet, want luisteraars kunnen op die manier rechtstreeks doneren aan hun favoriete podcast.
Boven: Podcasting 2.0 in Breez
Daardoor ontstaat een podcast-ecosysteem geheel buiten de grote techreuzen om, waarbij podcasters het gros van hun verdiensten zelf kunnen houden en een groot deel van hun onafhankelijkheid terugwinnen.
Breez is na Sphinx de tweede walletapplicatie die Podcasting 2.0 ondersteunt. Via een menu in de wallet kan je eenvoudig omschakelen naar de ingebouwde podcastspeler.
Dat werkt net zo eenvoudig als de rest van de app. Je ziet direct een lijst met podcasts, waaronder een aantal over Bitcoin, waarop je kan klikken om de podcast te beluisteren. Een prima alternatief voor bestaande podcast-apps, hoewel het aanbod podcasts in deze beginfase nog wel wat beperkt is.
Alles is volledig gratis, tenzij je vrijwillig besluit om te doneren. Je bepaalt daarbij zelf of, wanneer en hoeveel je het waard vindt; “Value for value”, noemt Adam Curry dat. De gedachte is dat als mensen iets waardevol vinden, dat ze uit zichzelf geneigd zijn om het te willen steunen.
Doneren kan door middel van een ‘boost‘, wat een eenmalige donatie is, waarbij je het aantal satoshi’s dat je doneert kan je instellen vanaf 100 sats (€0,04) per boost. Daarnaast kan je ook per minuut doneren. Je vult dan een bedrag in satoshi’s in, dat vervolgens iedere minuut naar de podcast wordt overgemaakt. Op die manier doneer je al naar gelang je luistert en nooit meer of minder. Op deze manier doneren kan vanaf 10 satoshi’s (€0,004) per minuut.
Self-custodial maar geen seed phrase
Breez is geen ‘normale’ bitcoinwallet. Breez is trust minimized en self-custodial, maar je krijgt bijvoorbeeld geen seed phrase. Aangezien Breez een Lightning wallet is heb je namelijk een back-up van de betaalkanalen nodig.
Breez lost dat op door automatisch een backup van de wallet op te slaan in de cloudopslag van je Android of iOS-account. Je hebt daarbij de mogelijkheid om de data te versleutelen. Als je ooit een nieuwe telefoon koopt en daarop je Android of iOS-account herstelt, kan de Breez app bij een herinstallatie je wallet vanuit de backup in je cloudopslag herstellen.
Dat is erg gebruiksvriendelijk, want je hoeft je daardoor zelf geen zorgen te maken over het opslaan van je private keys of seed phrase. Dat voorkomt fouten en neemt voor nieuwe gebruikers een tijdrovende drempel weg.
Natuurlijk ben je daardoor wel afhankelijk van de cloudopslag van Google of Apple, maar aangezien je de wallet toch al op één van hun apparaten gebruikt is dat misschien niet zo erg. Bovendien levert het ook enige voordelen op om de betrouwbare cloudopslag van een gevestigde partij te gebruiken.
Er is wel een risico dat je ooit de toegang tot je Google- of Apple-account kwijtraakt, bijvoorbeeld als gevolg van SIM-swapping. Dan heb je (tijdelijk) ook geen toegang meer tot de back-up in de cloud die Breez nodig heeft om de wallet te herstellen. Breez biedt vooralsnog geen andere back-up mogelijkheden. Zorg er dus voor dat je jouw telefoon en account goed beschermt en stel Tweetrapsauthenticatie (2FA) in.
Conclusie: een wallet voor bestedingen
Breez is een uitstekende Bitcoin en Lightning-wallet voor dagelijkse bestedingen. De app maakt Bitcoin en het Lightning Network ontzettend makkelijk en toegankelijk. Geen gedoe, maar gewoon een betaal-app met een modern uiterlijk die doet wat het moet doen. Als je met enige regelmaat bitcoinbetalingen doet of ontvangt, en dan met name via het Lightning Network, is Breez een aanrader.
Ondernemers kunnen met de POS-terminal ook hun voordeel opdoen, hoewel het zich vooral leent voor bijverdiensten en kleinschalige operaties. Je kan bijvoorbeeld geen gegevens exporteren om bij de boekhouding te gebruiken. Voor ZZP’ers of eenmanszaken die de optie willen hebben om ‘af en toe’ bitcoinbetalingen te accepteren, kan Breez echter een nuttige aanvulling zijn.
Als je geïnteresseerd bent in Podcasting 2.0 is Breez een must have. De podcastspeler is een prima alternatief en verschaft je de kans om laagdrempelig podcasts te steunen, zelfs voor minder dan een cent, via rechtstreekse donaties zonder tussenpartijen. Behalve je donatie steun je daarmee ook een nieuw soort ecosysteem voor onafhankelijke podcasts.
Voor sommige dingen is Breez minder geschikt. Als je meer gevorderde dingen op Bitcoin of het Lightning Network wil doen, zoals multisig-transacties of liquiditeit verhuren via Lightning Pool, ben je bij Breez natuurlijk aan het verkeerde adres. Daarvoor is Breez simpelweg niet voor bedoeld. Ook is Breez geen wallet om al je spaargeld op te zetten. Daarvoor kan je beter een hardware wallet of slimme multisig-oplossing gebruiken.
Breez is meer zoals de portemonnee in je tas of broekzak: een wallet voor dagelijkse bestedingen en een kleinere hoeveelheid geld, wat je af en toe vanuit je spaargeld aanvult. En daarvoor is Breez een prima keuze. De extra snufjes maken het bovendien net iets meer dan alléén een wallet.
Voordelen
- Uiterst toegankelijk
- Strak ontwerp
- Open source
- Podcasting 2.0
- POS-terminal
Nadelen
- Back-up herstel alleen via Breez app
- Back-up uitsluitend via Google/Apple cloudopslag
- Kleine extra fee by on-chain transacties
Bekijk ook de website van Breez of de Github, of download direct de Breez walletapplicatie via de Apple Appstore of Google Playstore. Over Podcasting 2.0 kan je meer lezen in ons eerdere artikel.
The post Analyse: Breez wallet review: eenvoudige all-in-one Lightning wallet, podcastspeler en POS-terminal
appeared first on BitcoinNL.