In een belangrijke stap richting de regulering van digitale activa onderzoekt de Britse overheid hoe crypto-activa formeel kunnen worden gedefinieerd als een nieuwe vorm van eigendom.
Dit initiatief weerspiegelt de noodzaak van duidelijke juridische kaders om eigendomsrechten te beschermen. Het Verenigd Koninkrijk onderneemt nu belangrijke stappen hierin, blijkt uit het recente cryptonieuws.
Britse overheid wilt einde maken aan grijs gebied in crypto-industrie
Met dit wetsvoorstel wil de Britse overheid een nieuwe categorie creëren. Deze categorie is specifiek gericht op digitale activa zoals cryptocurrencies. Dit zou ervoor zorgen dat digitale activa dezelfde juridische bescherming krijgen als fysieke eigendommen. Daardoor wordt makkelijker om eigendomsrechten te claimen en deze te beschermen in de digitale wereld.
Daarmee heeft de Britse overheid een officieel wetsvoorstel bij het parlement ingediend om de definitie van crypto, non-fungible tokens (NFT’s) en real world assets (RWA’s) te formuleren. Dit betekent dat zij de juridische status van digitale activa zoals cryptocurrencies, NFT’s en digitale representaties van fysieke activa (zoals een eigendomsbewijs van een huis) wil verduidelijken.
Nieuwe cryptowet moet voor bescherming zorgen
Door deze activa als eigendom te definiëren, zouden ze dezelfde rechten en bescherming krijgen als traditionele vormen van eigendom. En dat is juist zo belangrijk voor eigendomsrechten en juridische geschillen.
Heidi Alexander, staatsminister bij het Ministerie van Justitie, liet in een persbericht weten waarom dit nodig is:
“Voorheen waren digitale bezittingen niet definitief opgenomen in het toepassingsgebied van het Engelse en Welshe eigendomsrecht – waardoor eigenaren in een juridisch grijs gebied terechtkwamen als er inbreuk werd gemaakt op hun bezittingen,” liet Alexander afgelopen woensdag weten.
VK gaat voor crypto-koppositie
Traditioneel gezien zijn er twee hoofdsoorten eigendom in het Engelse recht: “dingen in bezit” (bijv. geld, auto’s) en “dingen in actie” (bijv. schulden, aandelen). De overheid noemt dit dan ook een “primeur in de Britse geschiedenis” om daar een derde definitie aan toe te voegen. Voor een markt van 34 miljard pond, wat het persbericht aantoont, is een definitie voor digitale activa hard nodig. Alexander voegt toe dat het wetsvoorstel is opgesteld om de “koppositie van Groot-Brittannië in de opkomende wereldwijde crypto-wedloop” te behouden.
Het bericht Britse overheid maakt Bitcoin ‘officieel bezit’ met nieuwe cryptowet verscheen eerst op Crypto Insiders.