Het lijkt wel alsof alles geoorloofd is zolang het maar onder het mom van het tegengaan van witwassen en belastingontduiking gebeurt. De Europese Commissie doet onderzoek naar een ‘EU Asset Registry’. Het idee is dat de Brussel in dit register opslaat hoeveel bitcoins jij hebt.
In dit register wordt niet alleen je bitcoinbezit bijgehouden, ook je onroerend goed, grond en aandelen worden opgenomen, maar ook bezittingen als edelmetalen, sieraden, kunstwerken, auto’s en boten. Dat blijkt uit het voorstel ‘Feasibility Study for a European asset registry’.
Is privé nog een bezit?
De wens is om te onderzoeken hoe informatie uit verschillende bronnen over eigendom van activa, kan worden verzameld, gecombineerd en gekoppeld worden. Deze informatie wordt bij verschillende partijen opgehaald, denk aan kadasters, bedrijfsregisters, fondsen, beurzen en bewaardiensten. Het deel privé uit het woord privébezit wordt hiermee volledig betekenisloos.
Al deze informatie wordt verzameld in een centraal register, zodat altijd is te controleren wat jij allemaal in je bezit hebt. Naast het morele bezwaar, lijkt het ook geen goed idee om ieders bezittingen centraal te registreren. Er is maar één goede hacker nodig om ervoor te zorgen dat iedereen weet dat je waardevolle spullen hebt.
Wat is de toegevoegde waarde?
Advocate Ellen Timmer schrijft over het voorstel op BrusselReport. Ze zegt niet overtuigd te zijn van de toegevoegde waarde van het register, althans, de Europese Commissie gaat hier te weinig op in.
‘Er wordt geen verklaring gegeven waarom de vermogensregistraties van de Belastingdienst niet voldoende zijn en welke toegevoegde waarde het nieuwe vermogensregister biedt.’
Jouw stem telt niet
Ze keek ook naar wie er geraadpleegd zijn voor dit voorstel en het komt vast niet als een verrassing dat burgers en de private sector hier geen rol in speelden. Alleen de volgende partijen zijn gehoord:
- NGO’s die betrokken zijn bij de strijd tegen belastingontduiking en witwassen, ook al fungeren ze meestal als politieke marketinginstrumenten van regeringen.
- Banken die als gevolg van anti-witwaswetgeving (AML) evolueren naar pseudo-regeringen zonder passend democratisch toezicht.
- IT-leveranciers, onderaannemers betrokken bij het onderhoud en de ontwikkeling van AML/CFT EU-systemen voor het delen van informatie’, de zwarte doos van grote IT-bedrijven.
Dat is alsof je vraagt aan een verdwaalde wandelaar in de Sahara of het een goed idee is om water uit te delen.
‘Mensen moeten de straat op’
Het Duitse tijdschrift Focus wordt ook geciteerd door BrusselReport en zij schrijven dat het tijd is dat burgers in opstand komen:
‘Als dit register tot stand zou komen, dan liggen de gevolgen voor de hand. Voor politiek onwelgevallige burgers – en daar vallen niet alleen criminelen onder – wordt het in de toekomst bijvoorbeeld veel moeilijker om hun activiteiten voort te zetten. Het kan bijvoorbeeld gaan om onderzoeksjournalisten of klokkenluiders, die met meer gerichte represailles worden bedreigd.’
‘De controle van geldstromen, investeringen en activa is in strijd met de menselijke waardigheid. Onder het mom van het voorkomen van witwaspraktijken worden we allemaal doorgelicht. Nu is het tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid. De mensen moeten de straat op, zoals de gele hesjes in Frankrijk.’
Waarom noodzakelijk?
Hoewel het nu nog een voorstel is, is de gedachte achter het voorstel beangstigend. Het geeft overheden nog meer inzicht in het vermogen van burgers, bovenop de informatie die ze nu al verzamelen. En zoals Timmer schrijft, het voorstel maakt niet duidelijk waarom een meer gedetailleerde registratie van bezittingen noodzakelijk is.
The post Brussel wil weten hoeveel bitcoin jij hebt, dit komt in Europees register appeared first on BTC Direct | Nieuws.