Non-Fungible tokens (NFT) hebben de crypto-industrie voorgoed veranderd. Toch is het voor veel mensen onduidelijk welke rechten ze kunnen ontlenen aan deze unieke digitale tokens en de plaatjes die er eventueel aan verbonden zijn. Cardano (ADA) uitvinder Charles Hoskinson ziet er weinig heil in en test de grenzen.
Cardano oprichter ‘leent’ digitaal kunstwerk
Het idee achter NFT’s is dat elke token in principe uniek is. Niemand kan een NFT kopiëren, want dan is het niet meer dezelfde NFT. Alhoewel een NFT slechts informatie op een blockchain is, representeren ze vaak een tastbaarder object als een kunstwerk. Vaak zijn dit simpele JPG-bestandjes, en die kun je natuurlijk wel gewoon kopiëren. Daardoor is het niet altijd duidelijk van wie een digitaal kunstwerk is en of het überhaupt in NFT-vorm bestaat.
Hoskinson neemt het niet zo nauw. Hij heeft stomweg het plaatje van een kunstwerk van Todd Brenn gekopieerd en gebruikt het als zijn profielfoto op Twitter. Hij legt uit dat hij het een leuk kunstwerk vindt, maar hij heeft niet de bijbehorende NFT gekocht.
I liked the picture so I used it as my profile picture. The artist and NFT owner don’t mind because it increased the value of their work and product having the historical association with me. I get a cool PFP for a little while. It’s called an economy. Pretty cool isn’t it?
— Charles Hoskinson (@IOHK_Charles) January 3, 2023
NFT’s kopiëren: plagiaat of legaal?
De Cardano oprichter zegt dat de kunstenaar en NFT-eigenaar er geen problemen mee heeft en dat de waarde van zijn kunst nu stijgt doordat het meer naamsbekendheid krijgt. Uit de tweets hierboven blijkt dat de persoon die het gesprek begon er geen problemen mee heeft, maar dat geldt niet voor iedereen.
In een ander draadje op Twitter schrijft Blakelock Brown, de CEO van jpg.store, de grootste NFT-marktplaats op Cardano, dat hij liever zou zien dat Hoskinson het originele werk met de NFT koopt. Hoskinson lijkt hier niet voor open te staan en zegt dat hij geen intellectueel eigendom koopt noch een contract ondertekent om het vrij van royalties te tonen.
Ook dat lokt natuurlijk weer veel discussie uit over het ontlenen van rechten via NFT’s, maar ze zijn in ieder geval vooralsnog niet juridisch bindend.
Buy an NFT? I’m not buying the IP nor am I signing a contract giving me royalty free use to display. I don’t think Blake is getting my broader point about the contractual relationships and rights of the purchaser. An NFT is NOT the image anymore than a lithograph is a painting https://t.co/VAzyvezCtx
— Charles Hoskinson (@IOHK_Charles) January 4, 2023
The post Analyse: Cardano oprichter kopieert een NFT kunstwerk, maar mag dit zomaar?
appeared first on Crypto-Insiders.