Volgens Hoskinson, zelf medeoprichter van Ethereum, heeft het netwerk nog maar tien tot vijftien jaar te leven, tenzij het fundamentele ontwerpkeuzes weet recht te zetten.
Drie zelf toegebrachte wonden van Ethereum
Hoewel Ethereum na Bitcoin nog steeds het grootste crypto project is met aanzienlijke netwerkactiviteit, institutionele adoptie en brede ondersteuning, stelt Hoskinson dat het netwerk fundamentele zwaktes vertoont die op langere termijn fataal kunnen worden.
Hoskinson noemt drie kritieke fouten in de architectuur van Ethereum: een verkeerd rekenmodel, een problematische virtuele machine en een inefficiënt consensus mechanisme. Hij suggereert dat deze beslissingen inmiddels diepe littekens hebben achtergelaten.
Hij herhaalde vooral eerdere kritiek op Ethereum’s proof-of-stake-systeem (POS), het rekenmodel en de Ethereum Virtual Machine (EVM). Volgens hem zijn dit ‘zelf toegebrachte wonden’ door de overstap te maken vanaf proof-of-work (PoW):
‘Mensen hebben hen gewaarschuwd om het niet te doen. Ze deden het toch en zijn gekomen waar ze nu zijn.’
Layer-2’s zijn een gevaar voor Ethereum
Hoskinson bekritiseert de fundamentele opbouw van Ethereum. Volgens hem vormen zowel het bestuursmodel als de architectuur een risico op de lange termijn. Volgens Hoskinson zal het nog zeker vijf tot zeven jaar duren voordat Ethereum een robuust bestuurssysteem heeft ontwikkeld. Dit is essentieel om de eerder genoemde problemen effectief op te lossen.
Ondertussen zouden zogeheten layer-2-oplossingen, toepassingen die op Ethereum worden gebouwd, steeds meer waarde wegtrekken van het Ethereum-netwerk. Naarmate layer-2-oplossingen steeds meer netwerkactiviteit overnemen, beginnen gebruikers zich al langzaam te verplaatsen naar alternatieve blockchains.
Vergelijking met MySpace en BlackBerry
De toekomst van ethereum wordt ook bedreigd door opkomende concurrenten als Solana (SOL) en Sui (SUI), die met hun technologische vernieuwing snel terrein winnen. Hoskinson trekt een scherpe parallel met MySpace en BlackBerry, ooit marktleiders die uiteindelijk door innovatie werden ingehaald. Ethereum zou hetzelfde lot kunnen ondergaan als het zich niet aanpast.
Hoewel de kritiek scherp is, benadrukt Hoskinson dat ethereum een ‘geweldig project’ blijft. Juist dat succes vormt volgens hem de grootste barrière voor verandering. Net als grote techbedrijven uit het verleden worstelt Ethereum met het loslaten van zijn eigen fundamenten, zelfs als er inmiddels betere alternatieven bestaan.
Toch liet Hoskinson zich mild uit over een recente suggestie van Vitalik Buterin om de EVM te vervangen door RISC-V, een efficiëntere architectuur. Deze upgrade moet het uitvoeringsproces optimaliseren zonder ontwikkelaars te hinderen.
Onlangs was onder het Ethereum nieuws te lezen dat het netwerk een koerswijziging wil inzetten. Hoskinson noemde dit ‘een goede beslissing’ van Buterin, maar benadrukte dat technische verbeteringen alleen niet volstaan:
‘Het rekenmodel moet ook herzien worden. Anders dreigt Ethereum ingehaald te worden door flexibelere netwerken.’
Wil je nou altijd op de hoogte zijn – volg ons net als duizenden anderen gratis op X.