Vertegenwoordigers van de Banque de France, de Franse centrale bank, hebben het wereldwijde perspectief in de discussie over de centrale bank digitale valuta’s (CBDC’s) omarmd en deze geprezen als de basis van een nieuw internationaal monetair systeem.
Op 3 oktober noemde Denis Beau, de eerste vicegouverneur bij de Banque de France, de CBDC “de katalysator voor verbetering van grensoverschrijdende betalingen door de opbouw van een nieuw internationaal monetair systeem mogelijk te maken.” De ambtenaar benadrukte het belang van het vanaf het begin overwegen van grensoverschrijdende kwesties rond CBDC’s en niet als een nageboorte.
Beau ziet verschillende manieren om een CBDC te ontwikkelen. De eerste is de ontwikkeling van gemeenschappelijke normen en interoperabiliteit tussen wholesale CBDC’s en bestaande systemen. De tweede, gepromoot door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Bank for International Settlements (BIS), is de ontwikkeling van regionale of mondiale CBDC-platforms. Wholesale CBDC’s kunnen gestandaardiseerd worden om rechtstreeks op deze platforms te worden uitgewisseld en betaling versus betaling en levering versus betalingstransacties uit te voeren.
Beau noemde het voorbeeld van Project Mariana, dat de mogelijkheden van een geautomatiseerde marktmaker (AMM) onderzocht. Het project, waarbij de Banque de France, de Monetary Authority of Singapore en de Zwitserse Nationale Bank betrokken waren, werd eind september succesvol afgerond.
De ambtenaar sprak niet alleen over CBDC’s, maar ook over de tokenisatie van financiën. Hij uitte zijn overtuiging dat de publieke sector de private sector meer moet ondersteunen om het volledige potentieel van blockchain te benutten, terwijl de risico’s worden beperkt. Volgens hem zijn getokeniseerde “beschikbaarheid van centralebankgeld” en getokeniseerde activa bondgenoten in plaats van concurrenten.
Het bericht CBDC’s leggen het fundament voor een nieuw monetair systeem, aldus Franse centrale bank verscheen eerst op CryptoBenelux.