Vorige maand is crypto-bank Celsius op de fles gegaan toen dalende cryptocurrencies een soort bank run veroorzaakten. Inmiddels worden de activa van het bedrijf verkocht aan belangstellenden. Een voormalig werknemer van de crypto-bank heeft Celsius nu aangeklaagd. Het zou een hoop problemen hebben gehad en zelfs Ponzifraude hebben gepleegd.

Celsius was frauduleus

Dat schrijft Jason Stone op Twitter. In 2019 richtte hij KeyFi op, dat zich richt op stakingsoftware en tactieken. Het werd in 2020 opgekocht door Celsius. Daarna beheerde Stone het 0xb1-account van Celsius, dat na verloop van tijd ook deposito’s van Celsius-klanten onder beheer had. Het had toen 2 miljard dollar aan activa onder beheer.

Maar Celsius zou veel problemen hebben. Toen de investeringen van het 0xb1-account tijdelijk in het rood stondenm kregen de beheerders de schuld van een gebrek aan verantwoordelijkheid, terwijl het alle activiteiten van het 0xb1-account kon volgen. Celsius zou niet goed zijn risico hebben afgedekt en dus onnodig veel marktrisico lopen. Stone werd beschuldigd van diefstal toen Celsius doorhad dat het door eigen toedoen een ‘groot gat’ in de balans had.

Wanneer is iets Ponzifraude?

Bij zulke situaties is de grens tussen Ponzifraude en ‘gewone bedrijfsvoering’ erg vaag. De definitie van een Ponzischema, of piramidespel, is dat het project een enorm rendement belooft, maar van bedrijven in de cryptocurrency-sector wordt dat over het algemeen juist verwacht. Een hoog rendement is vaak een minimum om het risico te rechtvaardigen.

Als iets een Ponzifraude is, dan is er eigenlijk altijd de intentie om de oprichters en een klein groepje investeerders te verrijken. Volgens Jason Stone zou Celsius de deposito’s van klanten hebben gebruikt om kunstmatig de marktwaarde van de CEL-token te verhogen. Als dat op een buitensporige manier gebeurt, dan is het in principe frauduleus.

Rechtszaak tegen Celsius

De voormalige werknemer heeft Celsius aangeklaagd, hoewel de aanklacht die Stone linkt inmiddels niet meer online staat.

De timing is ietwat vreemd. Stone had Celsius al veel eerder kunnen aanklagen, aangezien hij duidelijk al een tijd wist van de problemen bij het bedrijf. Nu Celsius failliet is worden de activa verkocht. Als hij hoopt om financiële vergoeding uit de situatie te krijgen, dan is hij vermoedelijk te laat.

Daarnaast was KeyFi al voordat de problemen begonnen onderdeel van Celsius. In principe valt er dus weinig geld meer te redden met de zaak. De Twitteraar zegt dat het belangrijk is om de situatie uit te leggen vanwege alle speculatie rondom Celsius’ financiële toestand.

The post Analyse: Celsius aangeklaagd door voormalig werknemer wegens ‘Ponzifraude’
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!