Centrale Banken in de Westerse wereld proberen de economie van het infuus te halen door de rentes te verhogen. Er werd een oneindigheid aan gratis geld door dat infuus de economie ingespoten om onze economieën tijdens de coronapandemie in leven te houden.
Dit heeft er onder andere voor gezorgd dat alles duurder werd, beginnende met vastgoed, aandelen en crypto, en nu ook onze boodschappen en andere fysieke goederen.
In dit artikel kijken we naar hoe de dollar het leven buiten de VS beïnvloedt en welke rol bitcoin op zich neemt.
Dollar en Amerikaanse staatsobligaties
De Amerikaanse dollar heeft de wereld nog steeds in zijn greep, wat betekent dat elke beslissing van de centrale bank van de VS (FED) grote gevolgen heeft voor de wereld. Sinds de jaren 80 heeft de FED de rente niet meer zo snel verhoogd als nu en investeerders krijgen hierdoor het nakijken.
Nu een wereldwijde recessie op komst is en Vladimir Poetin dreigt met kernwapens, vinden beleggers veiligheid in Amerikaanse staatsobligaties. Er is voor maar liefst 174,2 miljard dollar aan staatsobligaties gekocht, een absoluut record.
De eindeloze stroom goedkope dollars, die sinds de financiële crisis van 2008 over de hele wereld de risicobereidheid aanwakkerde, keren dus terug naar de VS. Dit zorgt ervoor dat de dollar naar het hoogste punt in 20 jaar is gestegen, weergegeven in de grafiek hieronder.
Bitcoin koers verbonden aan dollar
Volgens Arcane Research (en ons) heeft de waarde van de dollar veel effect op de bitcoin koers. Hoe hoger de dollar, des te lager bitcoin. Dit wordt een negatieve correlatie genoemd.
Het gemiddelde van de correlatie tussen bitcoin en de dollar van de afgelopen 30 dagen is gedaald tot -0,64. Dit is sinds 2017 slechts 9 keer lager geweest, en al deze voorvallen vonden plaats in de zomer van 2020, na de covid-crash.
Doordat de dollar zo hard stijgt, wordt de inflatie buiten de VS alleen maar erger, waardoor de meeste centrale banken het voorbeeld van de Fed moeten volgen om hun eigen valuta te beschermen.
Aandelen, goud en bitcoin
Het effect is dus inflatie, en dit zorgt er weer voor dat investeerders aandelen verkopen waardoor de koersen dalen. Bitcoin volgt de aandelenmarkt op de voet, dat is deze maand nog maar eens gebleken.
Vrijwel nooit is de correlatie tussen aandelen en bitcoin zo groot als in oktober 2022 (voor de tijdreizigers die meelezen, dat is nu).
Niet alleen is de correlatie tussen bitcoin en aandelenindex S&P500 ontzettend hoog, dit geldt ook voor bitcoin en goud.
Bovenstaande grafiek laat zien dat de correlatie tussen aandelen en bitcoin afgelopen maand stabiel rond de 0,7 was. Deze trend liet de markt ook zien tussen april en juni van dit jaar.
Valutamarkten lijden onder sterke dollar
Hoewel de wereld nog overeind staat, hebben de valutamarkten het zwaar. Het plotselinge gebrek aan liquiditeit aan dollars richt veel schade aan op de internationale valutamarkten.
Kijk bijvoorbeeld naar wat er in het Verenigd Koninkrijk gebeurt. Enorme schommelingen in Britse obligaties en het beleid van de nieuwe premier Liz Truss dwongen de Bank of England in te grijpen. De waarde van het pond is hard gedaald.
Japan is een van de weinige landen waar de landelijke centrale bank de rente (nog) niet heeft verhoogd. Maar de regering lijkt in te willen grijpen om de daling van de yen te stoppen. Op dinsdag dook de yen naar het laagste punt in 24 jaar vergeleken met de dollar.
Ruchir Sharma, voorzitter van Rockefeller International, schreef dat als de dollar 1% daalt dit ongeveer 0,03% toevoegt aan de inflatie in de VS. Maar de inflatie-impact is drie keer zo groot als andere ontwikkelde economieën hun valuta zien dalen. Het is zes keer zo groot als valuta’s van opkomende markten in waarde dalen.
De almachtige dollar leidt nog steeds alle markten, en bitcoin is hier niet immuun voor. Maar er komt een moment dat de wereld buiten de VS er genoeg van heeft en dan staat bitcoin klaar als decentraal alternatief. Als een vreedzame, onpartijdige, digitale valuta voor de hele wereld.
The post Centrale Bank zorgt voor lagere bitcoin, dalende aandelen en wankelende wereld appeared first on BLOX | Nieuws.