Chainlink is een oudgediende in cryptoland. Veel investeerders zagen deze coin in 2019 en 2022 grote hoogtes bereiken. Tijdens deze run heeft de koers van LINK nog weinig spectaculairs laten zien. Maar daar zou verandering in kunnen komen met hun nieuwste product: privé-transacties.
Blockchain is al langer populair bij grote financiële instellingen. De technologie is veilig en onveranderlijk, wat betekent dat gegevens niet zomaar aangepast kunnen worden. Toch zijn veel banken nog terughoudend om blockchain volledig te omarmen.
Vooral door regels rondom privacy en databescherming blijven ze aan de zijlijn staan. Chainlink wil hier verandering in brengen.
Chainlink CCIP Private Transactions
Chainlink heeft dinsdag 22 oktober een nieuwe functie gelanceerd: CCIP Private Transactions. Deze functie is speciaal ontwikkeld voor grote bedrijven en financiële instellingen, zorgt ervoor dat transacties privé en vertrouwelijk blijven. De technologie is een onderdeel van hun Cross-Chain Interoperability Protocol (CCIP).
Met deze nieuwe functie wil Chainlink de overstap naar blockchain voor banken en andere instellingen makkelijker maken. Door de transacties privé te houden, voldoet het ook aan strenge privacyregels, zoals de Europese AVG.
Hoe werkt het en wie gebruikt het als eerste?
Het draait allemaal om de nieuwe Chainlink Blockchain Privacy Manager. Dit systeem stelt banken in staat om transacties over meerdere blockchains uit te voeren, zonder dat gevoelige gegevens op straat komen te liggen. Zo kunnen instellingen veilige en vertrouwelijke transacties uitvoeren en blijven ze toch voldoen aan alle regels.
Een van de eerste grote spelers die van deze technologie gebruikmaakt, is de Australia and New Zealand Banking Group (ANZ). Samen met de Monetary Authority of Singapore’s Project Guardian gaat ANZ via Chainlink echte activa zoals tokenized assets, afwikkelen op meerdere blockchains.
Van gesloten naar open blockchains
Met CCIP Private Transactions kunnen financiële instellingen data delen met derden, maar wel op een veilige manier. Dankzij geavanceerde encryptie blijft de informatie privé.
Bovendien kunnen instellingen per transactie zelf instellen hoe streng de privacy moet zijn, afhankelijk van waar de transactie plaatsvindt en welke regels daar gelden.
Daarnaast biedt het de mogelijkheid om te schakelen tussen openbare en privé blockchains. Dit betekent dat banken niet langer beperkt zijn tot één soort netwerk, wat hun mogelijkheden enorm uitbreidt.
Een van de grootste obstakels voor banken om in te stappen in Decentralized Finance (DeFi) en blockchain was altijd privacy. Nu Chainlink hier een oplossing voor biedt, lijkt het een kwestie van tijd voordat meer banken de stap gaan zetten.
The post Chainlink heeft nieuwe functie: privétransacties tussen blockchains appeared first on BLOX | Nieuws.