Chainlink
Chainlink is een gedecentraliseerd netwerk dat data en informatie uit de echte wereld op de blockchain zet d.m.v. smart contracts via orakels. Smart contracts zijn een van de belangrijkste concepten binnen de blockchain technologie, waarbij gebruik wordt gemaakt van zelfuitvoerende contracten met daarin terms & conditions. Chainlink wordt aangedreven door hun token LINK, welke gebruikt wordt om te betalen voor diensten op hun netwerk.
We nemen dit project onder onze loep met als doel, om jou een objectieve kijk te geven op een voor iedereen te begrijpen manier. Dit artikel is niet bedoeld ter promotie.
Wat is Chainlink?
Om Chainlink te begrijpen, raad ik je aan om eerst onze pagina over smart contracts te lezen. Dit stelt je in staat om meer te leren over de technologie achter Chainlink, en hoe dit helpt om real-world data op de blockchain te zetten.
Dit lost een groot ‘probleem’ op waarbij off-chain en on-chain data niet hetzelfde formaat gebruiken, en daarom niet gemakkelijk aan elkaar gekoppeld konden worden.
Chainlink wordt aangedreven door zogenaamde orakels, wat in feite een software tussenpersoon is, die helpt om off-chain en on-chain data zo te formatteren, dat ze over en weer met elkaar verbonden kunnen worden.
De term ‘tussenpersoon’ wordt vaak gezien als een slechte zaak in de blockchain community, omdat hetgeen we allemaal proberen te creëren iets is dat gedecentraliseerd is.
Chainlink is zich hiervan bewust en heeft daarom gekozen voor de route van het gebruik van nodes. Deze worden gedraaid door leden van de gemeenschap en token holders, om het netwerk te decentraliseren en te beveiligen door middel van individuele orakels en API’s. Dit verwijdert de single-point-of-failure en is daarom veel veiliger dan wanneer Chainlink slechts een enkele orakel zou gebruiken.
Algemene informatie over Chainlink
Chainlink komt in het spel zodra een smart contract real-world data nodig heeft. Het smart contract stuurt een verzoek naar Chainlink voor informatie.
Het protocol pikt dit verzoek op en triggert een event om de benodigde real-world data te verzamelen, en zet deze data vervolgens in een nieuw aangemaakt smart contract op de blockchain. Dit contract wordt een Chainlink Service Level Agreement Contract (SLA) genoemd.
Chainlink wordt aangedreven door drie smart contracts:
- Aggregating contracts: bij een verzoek neemt Chainlink alle gegevens van de geselecteerde orakels en valideert deze resultaten voor een accuraat resultaat.
- Order-matching contract: bij een verzoek matcht Chainlink een SLA met het op dat moment best biedende orakel.
- Reputation contract: controleert de staat van dienst van een orakel om zijn prestaties en authenticiteit te beoordelen. Onbetrouwbare nodes worden automatisch van de lijst verwijderd.
Alle drie de contracten worden gebruikt om een data request te voltooien. Door het gebruik van Chainlink core (leest SLA’s en routeert ze naar de Chainlink adapter, die real-world data en nodes met elkaar verbindt. De adapter leest de data, verwerkt het en schrijft het naar de blockchain), en de Chainlink adapter, heeft het protocol alles wat het nodig heeft om elke real-world data naar de blockchain te brengen.
Nu zijn er allerlei soorten blockchain-netwerken. Denk bijvoorbeeld aan: Ethereum, Polkadot, Polygon, Solana en zo nog vele anderen.
Chainlink heeft aangegeven dat ze ernaar streven om in de toekomst elk netwerk te ondersteunen. Momenteel zijn ze al actief op vele netwerken, door data te leveren aan vele smart contract applicaties. Denk hierbij aan: Aave, Synthetix, Ampleforth, Kyber Network en Yearn Finance.
Het wordt echter niet alleen gebruikt door smart contract applications. Er is ook Chainlink Verifiable Random Function (VRF) die gebruikt wordt door veel blockchain games en NFT projecten. Ook gebruiken ontwikkelaars het protocol voor bijvoorbeeld sport- en weerdata.
Team & Roadmap
Het protocol wordt gebouwd door een enorm team van ontwikkelaars, academici en bedrijfsexperts van over de hele wereld. Chainlink is in 2017 (mede-)opgericht door Sergey Nazarov. Sergey heeft ook smartcontract.com opgericht.
Er gaan al lang geruchten dat Sergey, Satoshi Nakamoto zou zijn, of op zijn minst een vroege Bitcoin-ontwikkelaar, aangezien het smartsmartcontract.com domein slechts zes dagen voor het verschijnen van de Bitcoin whitepaper werd gekocht. Het domein werd echter in 2014 overgedragen, wat betekent dat hij er in 2014 toegang toe kon hebben gekregen in plaats van in 2006. Als je daar meer over wilt weten, bekijk dan zeker dit bericht.
Eerder vorige maand heeft Chainlink de ‘Chainlink 2.0’ whitepaper uitgebracht, waarin hybride smart contracts werden geïntroduceerd. Deze whitepaper schetst hoe het gedecentraliseerde protocol een gedecentraliseerde metalayer kan creëren om het gebruik van smart contracts voor off-chain computation verder te verbeteren. Blockchains kunnen deze mogelijkheid niet bieden, maar gedecentraliseerde orakels wel.
Whitepaper
In plaats van alles te herhalen wat op hun whitepaper pagina staat, raden wij je aan deze pagina zelf te bekijken om meer te weten te komen over hun huidige prioriteiten en ontwikkelingen. Het is perfect in kaart gebracht!
Use Case LINK
Hoewel Chainlink op verschillende blockchains opereert, is hun LINK token een ERC-20 token met de aanvullende ERC223 ‘transfer and call’ functionaliteit om tokens te kunnen verwerken en ontvangen binnen een enkele transactie.
Zoals je je kunt voorstellen, is Chainlink afhankelijk van veel verschillende partijen die informatie verwerken en valideren. Om dit zo gedecentraliseerd mogelijk te houden, wordt het aangemoedigd om een node te runnen en het netwerk te helpen runnen. Dit wordt gedaan door node-operators te belonen voor de gegevens die ze krijgen van externe bronnen, voor het verwerken van deze gegevens en het indienen ervan op de blockchain, en voor hun algehele prestaties.
Om een node te kunnen runnen, moeten de operators ‘skin in the game’ hebben en LINK inzetten op het netwerk, wat gezien kan worden als een veiligheidsdepot voor het geval de operator kwaadaardige bedoelingen heeft.
LINK wordt ook gebruikt om te betalen voor deze data en de Chainlink diensten, waardoor het de token wordt die het hele ecosysteem aandrijft. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van de op dat moment aanwezige vraag en aanbod voor dataverwerking door de beschikbare nodes.
Chainlink (LINK) kopen en verkopen
Chainlink (LINK) kopen en verkopen. Chainlink, (LINK) kan worden gekocht op de volgende exchanges:
Chainlink is momenteel rank #12 op Coingecko en behoort tot een van de grootste projecten op dit moment. Je kunt LINK dan ook op veel verschillende exchanges kopen.
Wat vinden wij van Chainlink?
Chainlink is een enorm project dat een grote kloof overbrugt. Er is duidelijk veel vraag naar hun diensten en het aantal partners, aangesloten dAPPS en ondersteunde blockchain netwerken blijft groeien.
Dat gezegd hebbende, geloof ik dat het een must-have token is voor iedereen die geïnteresseerd is in het houden van large cap altcoins en tevreden is met het houden van tokens op lange termijn. Met de voortdurende groei van DeFi en dAPPS zal Chainlink blijven groeien.
Conclusie
LINK is een relatief veilige keuze voor de lange termijn die geschikt is voor de portefeuille van de meeste mensen. Als je geïnteresseerd bent in meer informatie over hun diensten, neem dan zeker een kijkje op hun website.
Disclaimer: Het verhandelen en investeren in cryptocurrencies (ook wel digitale of virtuele valuta, altcoins) brengen een substantieel risico van verlies met zich mee en is niet geschikt voor iedere investeerder. Je bent zelf verantwoordelijk voor het risico en de financiële middelen die je gebruikt om crypto mee te verhandelen. De inhoud op deze website is hoofdzakelijk bedoeld ter kennisgeving en is geen financieel advies.
Het bericht Chainlink – LINK verscheen eerst op CryptoBieb.