Chainlink heeft een samenwerking aangekondigd met het internationale betalingsberichtennetwerk, de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift). De twee kennen elkaar al een tijdje, maar starten nu een project genaamd CCIP.
Link, de crypto van Chainlink heeft (nog) niet gereageerd. Vandaag is de Chainlink koers juist met 4,4% gedaald, waardoor de munt voor 8,10 euro verhandeld wordt.
Chainlink is bruggenbouwer
De samenwerking begint met een proefballon. Tijdens de proef zal Swift cross-blockchain crypto-transacties maken met behulp van het Cross-Chain Interoperability Protocol (CCIP). Juist.
Chainlink helpt Swift om coins van de ene naar de andere blockchain te sturen. Als voorbeeld: BTC van de Bitcoin blockchain naar de blockchain van Litecoin.
11.000 banken werken met Swift
Als deze proef lukt, dan kan het wel eens heel groot worden. Swift is een bedrijf dat alle aangesloten banken helpt om te communiceren bij internationale betalingen. Het wikkelt dus niet zelf de transacties af, maar brengt de banken wel op de hoogte van een transactie via versleutelde berichten.
Er zijn 11.000 banken aangesloten op het berichtenverkeer van Swift, dus je zou kunnen stellen dat vrijwel de hele wereld transacties via Swift communiceert.
Chainlink orakelt een hoop
Chainlink ontwikkelt zogenaamde oracles. Deze voorzien blockchains van informatie van de buitenwereld voor smart contracts. Voor Chainlink kon een smart contract alleen statische data verwerken van wat al op de blockchain te vinden was: ofwel alleen informatie over crypto.
Een voorbeeld: Heb je met een vriend een weddenschap via een smart contract afgesloten dat het morgen warmer wordt dan 15 graden? Iets of iemand moet morgen tegen het smart contract vertellen hoe warm het is.
Die iets of iemand moet betrouwbaar zijn, en daarom heeft Chainlink een decentraal netwerk ontwikkeld waar vele oracles samen die ‘iets of iemand’ vormen. Zo hoeft een smart contract niet op 1 bron te vertrouwen, maar kan een compleet netwerk aangesproken worden.
Chainlink won een startup-uitdaging georganiseerd door Swift en sindsdien werken de twee bedrijven samen. Chainlink ontwikkelde een proof-of-concept-systeem voor de uitgifte en aflossing van obligaties.
Veilige oversteken
Nu werken de twee bedrijven samen aan het eerder genoemde CCIP, om bruggen tussen blockchains te slaan. Dit is op zich niet nieuws, er zijn al veel digitale bruggen gebouwd, maar ze zijn qua security en gebruikerservaring nog lang niet optimaal. Chainalysis schat dat alleen dit jaar er voor meer dan 2 miljard dollar aan waarde is verloren via slechte bruggen.
Via de CCIP kunnen verschillende blockchains elkaars sterke punten uhm.. versterken. Denk aan de schaalbaarheid, snelheid en transactiedoorvoer. Daarnaast kan één smart contract gebruikt worden op meerdere blockchains tegelijkertijd.
Programma’s voor tweede laag blockchain en start ups
Op dit moment is Smartcon 2022 bezig, een evenement van Chainlink. Naast de Swift-aankondiging kondigde Chainlink tijdens een presentatie de lancering aan van BUILD.
Dit is een incubator voor beginnende en gevestigde projecten gelinkt aan Chainlink. Het idee is dat Chainlink technische bijstand biedt in ruil voor netwerkvergoedingen en bijdragen aan de oracles.
Het nieuwe programma Sustainable Chainlink Access for Layer 1 and 2 Enablement (SCALE) zal zich richten op de ontwikkeling van projecten die werken op de tweede laag van een blockchain. Ethereum heeft bijvoorbeeld meerdere projecten, waaronder Polygon, die werken op de tweede laag van de blockchain. Bitcoin heeft als tweede laag het Lightning Network.
Vooralsnog hebben Aave, Moonbeam, Metis en Moonriver toegezegd de kosten van oracles te betalen, maar dat is geen duurzaam en houdbaar systeem. Uiteindelijk hoopt Chainlink de operationele kosten van het Oracle-netwerk direct door te berekenen aan gebruikers van de verschillende smart contracts, decentrale apps en andere projecten.
The post Chainlink (LINK) werkt met betaalnetwerk SWIFT aan blockchainbrug appeared first on BLOX | Nieuws.