De verdwijning van belangrijke marktspelers en een liquiditeitscrisis droegen bij aan een daling van $30.000 in de Bitcoin (BTC)-prijzen op Zuid-Koreaanse platforms, na de aankondiging van de krijgswet door president Yoon Suk Yeol.
Op 3 december voerde Yoon namelijk tijdens een live televisie-uitzending de krijgswet in. Hij verklaarde dat dit nodig was om “anti-staatselementen te elimineren” en “bedreigingen van de communistische krachten van Noord-Korea” aan te pakken. De aankondiging leidde onmiddellijk tot verstoringen op de markt. Op de Zuid-Koreaanse exchange Upbit zakte de Bitcoin-prijs tot 92 miljoen won (ongeveer $65.000).
Liquiditeitsprobleem oorzaak Bitcoin-daling
Een analist verklaarde de scherpe daling door een plotseling gebrek aan liquiditeit. Volgens handelaar Ltrd verdween tijdens de crisis bijna alle activiteit, wat leidde tot een disbalans tussen vraag en aanbod en een prijsspreiding van 10%. In een thread op X schreef Ltrd dat de daling minder ernstig zou zijn geweest als de liquiditeit normaal was gebleven. Tijdens de aankondiging van de krijgswet, “verdwenen alle spelers gewoon van de markt.”
Ltrd benadrukte dat het moeilijk is om toegang te krijgen tot de Zuid-Koreaanse markt, waardoor slechts een paar spelers liquiditeit kunnen bieden en arbitrage kunnen uitvoeren. Hierdoor waren Zuid-Koreaanse handelaren kwetsbaar voor volatiliteit.
Zuid-Koreaanse markten stabiliseren
Enkele uren na de aankondiging van de krijgswet stemden 190 parlementsleden om het besluit nietig te verklaren. President Yoon accepteerde deze beslissing en hief het bevel op, wat de spanningen verminderde. Na deze intrekking herstelden de Bitcoin-prijzen en werd BTC rond 135 miljoen won (ongeveer $95.000) verhandeld op het moment van publicatie.
Marktwaarnemers merkten op dat deze tijdelijke crisis de kwetsbaarheid van de Zuid-Koreaanse crypto-markten voor liquiditeitsschokken benadrukte, vooral tijdens politieke instabiliteit.
Het bericht Chaos in Zuid-Korea laat Bitcoin lokaal met $30.000 dalen verscheen eerst op CryptoBenelux.