Iemand heeft voor ongeveer 10.000 dollar aan Ethereum het domeinnaam ChatGPT.eth gekocht op online marktplaats OpenSea.
ChatGPT is de hype van eind 2022/begin 2023. In de basis is het een chatdienst die wordt uitgevoerd door een superslimme kunstmatige vorm van intelligentie, ofwel AI.
ChatGPT en crypto
Het was wachten tot iemand in de cryptowereld er een slaatje uit zou slaan. Op marktplaats OpenSea, bekend van de vele NFT’s, is de ChatGPT ENS-domeinnaam voor ongeveer 10.000 dollar verkocht.
Voor zo ver wij weten heeft OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, niets te maken met ChatGPT.eth.
Op OpenSea kan je niet met dollars betalen, het domeinnaam is verkocht voor 6 WETH, een afgeleide coin van Ethereum. Tegen de huidige Ethereum koers is dit dus iets minder dan 10.000 dollar waard.
Maar wat is er nou precies verkocht? Wat is een ENS-domeinnaam?
Wat is een Ethereum domeinnaam?
Een domeinnaam is een unieke naam op internet. De domeinnaam van BLOX is weareblox.com. Meestal worden domeinnamen gebruikt voor websites. Een domeinnaam heeft een lang nummer als adres, dit is het IP-adres. Omdat zo’n nummer lastig te onthouden is, zijn domeinnamen bedacht. Het domeinnaamsysteem (DNS) vertaalt het IP-adres naar een domeinnaam.
Ethereum Name Service (ENS) is eigenlijk een soort DNS, maar dan gebouwd op de Ethereum-blockchain. Met ENS kunnen de willekeurig gegenereerde letters en cijfers van een standaard Ethereum-adres worden omgezet in gemakkelijker herkenbare woorden, zoals de naam van een persoon of merk, in dit geval ChatGPT.
Het Ethereum domeinnaam kan gebruikt worden om crypto of NFT’s te ontvangen. Het is nou eenmaal simpeler om crypto te verzenden naar ChatGPT.eth dan naar een reeks van 42 tekens (mix van kleine letters, grote letters en getallen). Een ENS is uniek en behoort tot 1 adres.
En net als bij alles wat schaars is, is er ook een markt voor ENS-domeinnamen. De koper van ChatGPT.eth is ishmilly, die eigenaar is van verschillende andere opmerkelijke NFT’s, waaronder enkele Bored Ape Yacht Club (BAYC) NFT’s en andere ENS-domeinnamen.
De domeinnaam was voorheen eigendom van LongDuck, die ook verschillende andere ENS-domeinnamen heeft.
Interesse in ENS-domeinnamen is laag
Tijdens de bearmarkt is er veel minder interesse in cryptocurrency, dat zie je niet alleen aan de koersen, ook Google Trends laat dit zien. Dit geldt helemaal voor afgeleide cryptodiensten zoals NFT’s en ENS-domeinnamen.
Dune deelt verschillende dashboarden die dit bevestigen. Volgens hun data blijkt dat het aantal nieuwe aanmeldingen en adressen de afgelopen maanden is gedaald. Er zijn momenteel in totaal ongeveer 2,7 miljoen actieve ENS-namen.
Ethereum naamdienst is schatrijk
ENS wordt gerund door een decentrale autonome organisatie (DAO), ofwel een groep individuen van over de hele wereld. De DAO heeft onlangs gestemd om 10.000 ethers te verkopen voor USDC om de kosten voor de komende twee jaar te dekken.
De stemming eindigde toen 89% van de deelnemers voor het voorstel stemde, dat ook tot doel heeft de blootstelling van het project aan ether te verminderen in geval de markt instort. De organisatie verwacht 13 miljoen dollar te ontvangen in de USDC stablecoin.
De schatkist van de DAO bevat momenteel 40.746 ETH en 2,46 miljoen aan USDC.
Hoofdredacteur gezocht
Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!
The post ChatGPT domeinnaam verkocht voor 10.000 dollar aan crypto appeared first on BLOX | Nieuws.