Tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft Frederick Kempe, CEO van de denktank Atlantic Council, twee zorgwekkende trends uitgelicht. De eerste is de groeiende alliantie tussen China en Rusland. De tweede, volgens Kempe, zijn de toenemende twijfels over de rol van de Verenigde Staten als wereldleider.
“Gevaarlijker dan de Koude Oorlog”
Samen met voormalig minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice waarschuwde Kempe voor de toenemende wereldwijde spanningen. Hij benadrukte dat de nauwere samenwerking tussen China en Rusland niet alleen de oorlog in Oekraïne voedt, maar ook zorgt voor verdere spanningen in andere delen van de wereld. Deze samenwerking versterkt bovendien landen als Iran en zijn bondgenoten in het Midden-Oosten, wat volgens Kempe het risico op escalatie van conflicten vergroot.
Kempe drong erop aan dat de VS en hun bondgenoten strategische leiderschapstappen moeten zetten om deze bedreigingen het hoofd te bieden. Zonder daadkrachtig optreden dreigen de spanningen verder te escaleren.
Condoleezza Rice deelde soortgelijke zorgen. Zij stelde dat de huidige geopolitieke situatie gevaarlijker is dan tijdens de Koude Oorlog. Volgens Rice dragen vier krachten, die zij omschreef als ‘de vier ruiters van de Apocalyps’—populisme, nationalisme, isolationisme en protectionisme—bij aan de instabiliteit in de wereld. De samenwerking tussen Rusland en China versterkt deze problemen en creëert onzekerheid over hoe de internationale gemeenschap hierop zal reageren.
China en Rusland versterken militaire banden
Kempe wees ook op de intensievere militaire samenwerking tussen China en Rusland, ondanks de sancties die aan Chinese bedrijven zijn opgelegd. Nicholas Burns, de Amerikaanse ambassadeur in China, benadrukte dit tijdens zijn toespraak:
“We hebben de afgelopen maanden meer dan driehonderd Chinese bedrijven gesanctioneerd. Helaas hebben we geen verandering gezien in het gedrag van China. Zij moeten beseffen dat we doorgaan met deze maatregelen, aangezien China Rusland blijft ondersteunen bij het versterken van zowel hun wapenarsenaal als hun defensie-industrie.”
De invloed van de Verenigde Staten op het wereldtoneel neemt af, en China en Rusland vullen deze leegte snel op. Het BRICS-blok, waar beide landen deel van uitmaken, wint zowel geopolitieke als economische invloed. Al tientallen landen hebben interesse getoond om lid te worden van BRICS. Lees hier meer over de groeiende macht van dit economische blok.
Het bericht China en Rusland versterken banden: gevaarlijker dan de Koude Oorlog? verscheen eerst op Newsbit.