Altijd spannend als een hooggeplaatste medewerker van een Centrale Bank een boek schrijft. Lu Lei is de vicegouverneur van de Chinese Centrale Bank en in zijn nieuwe boek gaat hij ook in op Bitcoin.
Hij beschrijft onder andere de impact van Nobelprijswinnaar Robert Mundell en Satoshi Nakamoto op het financiële systeem. Lu erkent de invloed van hun ideeën, maar ziet ook uitdagingen in de realiteit van vandaag.
Populariteit en waarde zit Bitcoin in de weg
Robert Mundell, bekend als de vader van de euro, droomde ooit van een wereld met één gezamenlijke valuta, waarmee economieën samen sterker zouden staan. Zijn visie van een wereldwijde, gedollariseerde economie bleek echter een utopie (of dystopie, afhankelijk van je mening).
Nakamoto introduceerde Bitcoin in 2008 als een digitale munt die mensen onafhankelijkheid kon geven buiten de traditionele banken om. Toch is Bitcoin steeds meer een soort digitaal goud geworden, een investering in plaats van een dagelijkse betaalmethode.
Lu merkt op dat de waarde en populariteit van Bitcoin zo sterk zijn gestegen dat het meer als een spaarmiddel wordt gezien dan als een echte munt.
Daarbij komt nog dat het minen van Bitcoin gigantische hoeveelheden energie kost. Alleen al het minen van de laatste twee miljoen Bitcoins zou genoeg stroom verbruiken om miljoenen huishoudens een jaar van energie te voorzien. Dit gaat volgens Lu lijnrecht in tegen Mundells idealen van efficiëntie en toegankelijkheid in geldsystemen.
Zijn centrale banken nog relevant?
In zijn boek stelt Lu dat centrale banken nu voor een belangrijke keuze staan: zich aanpassen aan de digitale tijd of het risico lopen irrelevant te worden. Een mogelijke oplossing die Lu ziet, is de introductie van centrale bank digitale valuta’s. Deze digitale munten zouden de voordelen van crypto kunnen combineren met de stabiliteit van een staatsvaluta, aldus Centrale Banken.
Toch zal een CBDC niet zomaar werken, waarschuwt hij.
Schaalbaarheid en stabiliteit moeten centraal staan als centrale banken deze stap maken. Volgens Lu heeft Bitcoin weliswaar de deur geopend naar een nieuw digitaal tijdperk voor geld, maar zal de toekomst afhangen van een evenwicht tussen technologische vooruitgang en de kernwaarden van monetaire stabiliteit en soevereiniteit.
The post China legt uit: dit zijn de uitdagingen voor Bitcoin appeared first on BLOX | Nieuws.