De Chinese centrale bank maakt zich meer dan zorgen over de ontwikkelingen rondom de industrie voor stablecoins. Plaatsvervangend gouverneur Fan Yifei van de People’s Bank of China (PBoC) heeft tegenover CNBC laten weten dat hij de ontwikkelingen rondom stablecoins als Tether ziet als een bedreiging voor bestaande financiële systemen.
Met name de snelheid waarmee geld in de private sector zich ontwikkelt baart hem zorgen. Gezien de geschiedenis van China en de manier waarop de zittende macht in het land zich gedraagt is het niet verrassend dat zorgen over dit soort ontwikkelingen vanuit deze hoek komen. “Sommige commerciële organisaties die achter zogenaamde stablecoins zitten, met name wereldwijde stablecoins, kunnen risico’s en uitdagingen met zich meebrengen voor het internationale financiële systeem,” aldus Yifei.
China zelf neemt al maatregelen
In China zelf nemen ze het zekere voor het onzekere en zijn er al maatregelen getroffen om de uitbreiding van private stablecoins in te dammen. Fan Yifei heeft laten weten dat bedrijven die zich met dit soort projecten inlaten op dezelfde maatregelen kunnen rekenen als Alibaba’s Ant Group en andere spelers in de betaalindustrie.
De Ant Group van Alibaba maakte in november aanstalten om voor meer dan 30 miljard euro naar de beurs te gaan, maar werd tegengehouden door de Chinese overheid. Om dat te bewerkstelligen startte de overheid een antitrustonderzoek tegen het bedrijf, wat bedoelt is om de marktmacht van de Ant Group in te dammen.
Mu Changchun, het hoofd van digitaal geldonderzoek voor de PBoC gaf later aan dat het Chinese centralebankgeld bedoeld is als back-up voor grote betaaldiensten als AliPay en WeChat Pay. Wat we daar precies van moeten denken is niet helemaal duidelijk. De diensten in kwestie werken immers op zichzelf en lijken daar geen digitale yuan voor nodig te hebben. Alles wijst erop dat China bang is om de financiële controle te verliezen en dat de digitale yuan hier het ultieme redmiddel voor moet worden.
Behalve waarschuwing voor stablecoins ook kritiek op bitcoin
Fan Yifei is dus duidelijk geen fan van de ontwikkeling van private stablecoins, maar moet ook niets hebben van bitcoin. Volgens de plaatsvervangend gouverneur is bitcoin een “bron van speculatie” geworden en is het een bedreiging voor de “financiële veiligheid en sociale stabiliteit.” Wat best bijzonder is als je erover nadenkt, want bitcoin is in feite niets meer dan een open protocol dat iedere tien minuten een blok produceert waarin transacties worden verwerkt waar iedereen vrijwillig aan mag deelnemen.
Bitcoin dwingt niemand om mee te doen en toch heeft het in twaalf jaar tijd een enorme marktwaarde weten te verzamelen. Dat heeft alles met maken met de eigenschappen van bitcoin die de macht om geld bij te drukken definitief weghaalt bij mensen. Kiezen voor bitcoin is kiezen voor de zekerheid dat jouw vermogen altijd hetzelfde percentage van de totale geldhoeveelheid blijft vertegenwoordigen.
Het monopolie op geld is een manier om mensen te controleren en bitcoin neemt die macht, in ieder geval gedeeltelijk, weg bij de staat. Dat ze daar in China niet op zitten te wachten zal voor niemand als een verrassing komen. De Chinese heksenjacht op bitcoin kan wat dat betreft positief uitpakken voor de grootste digitale munt. Voor veel mensen kan het een wake-up call zijn dat bitcoin juist een vertegenwoordiging is van de Westerse idealen.
The post China maakt zich zorgen om bitcoin en risico’s van stablecoins voor het financiële systeem appeared first on BTC Direct | Nieuws.