Gedurfd! Geplaagd door COVID als allereerste land in december 2019 (jawel), draaiden de machines in de Fabriek van de Wereld lange tijd op halve kracht. Aan wie, aan welk land zou er ook veel geleverd kunnen worden? Dat is in maart 2021 wel voorgoed achter de rug, moeten ze daar torenhoog in het Chinese bestuur gedacht hebben. (Want weinig gebeurt in dat land zonder dat de regering-voor-het-leven ervan op de hoogte is en/of haar fiat aan geeft). Back to business, back to work! Maar wordt het dan inderdaad ook business as usual – zij leveren en wij, het Westen, nemen af? Want het moet dan toch zijn er een reële vráág naar meer bestaat?
´HONG KONG—Rising raw-materials costs and unrelenting supply-chain constraints are prompting many Chinese exporters to increase prices for the goods they sell abroad, raising fears it may add to global inflationary pressures.´ Grondstoffen worden duurder zegt The Wall Street Journal, en dat zou dan overeenstemmen met wat we recent van Goldman Sachs vernamen. De Amerikaanse bank voorspelt dan ook veel positiefs voor wie belegt in commodities, grondstoffen. En wat die aanzienlijke supply chain, aanvoerketen problemen betreft, daar heeft het vastzitten van de Evergreen megatanker in het Suezkanaal mee te maken, zo luidt het. Vindt u dat aannemelijk, beste lezer? Nog geen week lang was een van de belangrijkste zeeroutes versperd, oké. Maar wanneer dit al tot zo´n…paniék zou leiden? Dat de prijzen van e.e.a. al meteen tot wel 7 procent verhoogd moeten worden? Van een superstrak productieschema gesproken dan, in dit geval…
Gedurfd
In ieder geval haalt de prominente krant haar info rechtstreeks van uit de bron – China zelf. ´Rene de Jong, director of Resysta AV, an outdoor furniture manufacturer based in the southern Chinese city of Foshan, said he plans to raise prices by around 7% on new orders this summer.´ Deze directeur wijt zijn beslissing aan de stijgende kostprijs van chemicaliën en metalen, grondstoffen die hij nodig heeft voor de kussens en frames van het tuinmeubilair. Plus aan de fors toegenomen kost voor zeevervoer. Hmm, hogere prijzen, voor ons dus weldra in de winkels… Zullen er ook afnemers voor zijn – gaat u deze zomer nieuw tuinmeubilair kopen, bijvoorbeeld? Met miljoenen bedrijven en burgers getroffen door de gevolgen van het Coronavirus? Terwijl ik ze eerder met overstock zie zitten dan met tekorten in de voorraad. Vandaar zowat sales, solden en promoties voor álles! Met overheden die bedolven onder de schulden, het restant van de plaatselijke economie dienen recht te houden, te stutten? Nou ja, gedurfd, zo benoem ik deze zet vanwege China, toch. Ook stelt zich de vraag, niet onbelangrijk, wat de invloed hiervan op de westerse inflatie zal worden…
appeared first on Biflatie.