Veel landen werken al een geruime tijd aan een volledig digitale valuta, maar geen enkel land is hier zo ver in als China. Begin dit jaar maakte het land officieel bekend dat het uitgebreid ging ‘experimenteren met blockchain’. Dat had naast op de CBDC van het land ook betrekking op andere toepassingen. De Verenigde Staten en veel Europese landen zitten nog in de testfase. Fintech-schrijver Richard Turrin verklaart aan CNBC dat de digitale yuan wel eens een uitdaging zou kunnen vormen voor de VS.
China loopt voorop met CBDC
Turrin is de auteur van ‘Cashless: China’s Digital Currency Revolution’ en voormalig banking-insider. In het boek heeft hij het met name over hoe China enorm vooroploopt in het implementeren van digitale financiële infrastructuur. Dat heeft dus niet alleen betrekking op banken, maar ook op bijvoorbeeld ‘ontvangende’ partijen zoals online retailers en winkeliers met een fysieke winkel. Het interview met Turrin van CNBC reflecteert dit.
Hij verklaart dat een digitale yuan grote gevolgen zal hebben voor hoe internationaal zaken wordt gedaan. Momenteel maakt een zéér groot deel van het Chinese financiële systeem namelijk gebruik van Amerikaanse dollars. Door de USD te gebruiken als een belangrijk deel van het financiële systeem is de yuan een stuk goedkoper, wat de Chinese industrie een stuk goedkoper maakt. Daarnaast heeft het voordelen voor Chinese leningen; investeerders hoeven hun geld niet in leningen op basis van de zwakkere yuan te stoppen. Veel leningen gebruiken de dollar namelijk. Ook veel grondstoffen worden verhandeld met de dollar als onderliggende waarde.
Risicomanagement
De schrijver benadrukt dat veel landen hun afhankelijkheid van de dollar willen verminderen. Voor een deel heeft dat te maken met risico; het is nogal een gok om het welzijn van je economie af te laten hangen van de koers van de dollar. Een USD die te hard daalt is niet goed, maar een te hard stijgende dollar kunnen andere landen ook niet aan.
China is één van de meest actieve landen in deze vermindering. Dat betekent dat de yuan waarschijnlijk gebruikt zal worden zoals elke andere valuta, dus ook voor handel. Als je in de toekomst iets uit China koopt, dan zal je dat met behulp van de yuan doen in plaats van met de dollar. Al sinds 2014 werkt het land aan een digitale yuan. Turrin is van mening dat China als een voorsprong van tien jaar heeft wat fintech betreft.
The post Analyse: ‘China’s digitale geld is een rivaal voor de Amerikaanse dollar’
appeared first on Crypto-Insiders.