Een Chinese rechtbank heeft onlangs de allereerste uitspraak gedaan over een zaak omtrent een NFT-kunstdiefstal. Opvallend is dat het NFT-platform verantwoordelijk werd gehouden, terwijl het een gebruiker was die een NFT’s maakte van gestolen kunstwerken.
Een historische uitspraak
De uitspraak vond plaats in een rechtbank in de Chinese stad Hangzhou, aldus de South China Morning Post. Het is een historische uitspraak, aangezien dit de eerste in zijn soort is. Hierbij is BigVerse beschuldigd, een NFT start-up uit China.
Dit bedrijf heeft een NFT-platform genaamd NFTCN, waarop de betreffende NFT verhandeld werd. Daarom is BigVerse in dit geval de verantwoordelijke in deze zaak.
Verantwoordelijke is niet beschuldigd
Een gebruiker van dit platform had een NFT gemint van een kunstenaar, waarmee hij zelf 137 dollar (128 euro) verdiende. De rechtbank vond dat het platform niet had gecontroleerd of de verkoper de rechtmatige eigenaar van het kunstwerk was. Op grond hiervan is BigVerse beschuldigd, wat enigszins raar is. De gebruiker krijgt geen problemen door het stelen van een NFT, maar juist het platform wordt onder vuur genomen.
De boete die hiermee gemoeid is, valt mee voor BigVerse. De rechtbank oordeelde dat de start-up 4.000 yuan (572 euro) moest vergoeden en moest stoppen met de verspreiding van de NFT’s. Dat laatste is wel lastig voor een NFT-platform, want de voorwaarde is dat het platforms geen NFT’s meer mag sturen naar ethereum adressen.
Wat betekent dit?
Als een platform geen NFT’s meer mag sturen naar een ethereum wallet, kan dit problemen opleveren. Dit is namelijk nog steeds de meest populaire wallet voor Non-Fungible Tokens.
Wanneer de beschuldiging bij de NFT-platform ligt, en niet bij de gebruiker, kunnen mensen hier ook flink misbruik van maken. Dit zal ook de handel hiervan in een slecht daglicht zetten.
Aan de andere kant kan brengt dit wel een probleem aan het licht. Kunst kan gemint worden als NFT’s, zonder dat je de rechtmatige eigenaar hoeft te zijn. Een oplossing lijkt moeilijk, maar misschien heeft een bedrijf in Zuid-Korea de oplossing.
Het Zuid-Koreaans muziekplatform Koong World pleitte dat NFT’s niet meer dubbel gemint kunnen worden met een patent wat zij onlangs registreerde.
The post Chinese rechtbank doet eerste uitspraak over NFT diefstal appeared first on BTC Direct | Nieuws.