Op een Spaanse varkensboerderij in Catalonië wordt naar bitcoins gemined met varkensmest. Het bedrijf Green Data Chain maakt van de klimaatonvriendelijke varkensmest biogas, waarmee stroom wordt opgewekt voor de miningapparatuur. Dat zou een vorm van bitcoinmining opleveren die niet alleen milieuvriendelijk is, maar zelfs CO2-negatief.

Van buiten lijkt het gewoon een normale varkensboerderij, maar op het erf staat een container vol miningapparatuur waarmee naar bitcoins wordt gemined, zo meldt de Spaanse publieke omroep RTVE.

Boven: een varkensboer en bitcoinminers. bron: Green Data Chain

De miningapparatuur draait op stroom opgewekt uit biogas, afkomstig uit de mest die de varkens produceren. Dat wordt aangevuld met een aantal zonnepanelen op het erf. In totaal levert dat genoeg op om de boerderij van stroom te voorzien en met het restant wordt in de container met 16 bitcoinminers naar bitcoins gemined.

Volgens het bedrijf Green Data Chain, dat de apparatuur installeerde, wordt een milieuonvriendelijk probleem op die manier een milieuvriendelijke inkomstenbron.

“Het feit dat we onze eigen energie opwekken uit afval dat een probleem was is een deugd, waardoor we ook begrijpen hoe het mogelijk is om op een duurzame manier in Spanje te minen”, legt de CEO van Green Data Chain Jesus Roy uit.

De apparatuur is eenvoudig op maat af te stemmen. “Het verbruik is lineair: als je weet hoeveel vermogen een machine heeft, dan weet je hoeveel verbruik je per maand of per jaar zal hebben”, vertelt Green Data Chain-technicus Javi Sorribes.

CO2-negatief

Green Data Chain stelt dat mining via hun methode een negatief CO2-saldo oplevert, omdat het niet alleen gebruik maakt van duurzame stroom maar daarnaast ook voorkomt dat klimaatonvriendelijke gassen zoals methaan en ammoniak in de atmosfeer terecht komen. Beide zijn vele malen schadelijker voor het klimaat dan CO2.

Boven: een container met bitcoinminers. bron: Green Data Chain

De methode van Green Data Chain zou de uitstoot van broeikasgassen met 80% verminderen. Vooral in Spanje kan dat zoden aan de dijk zetten, want de Spaanse varkensindustrie is met ruim 100.000 varkenshouderijen en 32 miljoen varkens de grootste van Europa. De sector is dan ook verantwoordelijk voor een groot deel van de uitstoot van broeikasgassen in Spanje.

Voor de zonnepanelen is er in Spanje ook genoeg zon en om de efficiëntie van de apparatuur te optimaliseren wordt gebruik gemaakt van overclocking en vloeistofkoeling. De door de apparatuur geproduceerde hitte wordt daarnaast gebruikt om de boerderij en de biogasinstallatie te verwarmen.

Volgens Green Data Chain is hun manier van minen daarmee beter voor het klimaat dan mining op basis van andere soorten duurzame stroom, dat meestal niet verder komt dan CO2-neutraal. Green Data Chain claimt dat de klimaatimpact van mining via hun methode vergelijkbaar is met een besparing van 94 ton CO2 per geminede bitcoin. Of, om het in bomen uit te drukken, vergelijkbaar met de impact van het planten van 565 bomen.

Green Data Chain denkt dat het stroomverbruik van het Proof of Work (PoW)-miningmechanisme van Bitcoin daarom beter is voor het klimaat dan het Proof of Stake (PoS) van altcoins. Het stroomverbruik van Bitcoin kan er namelijk voor zorgen dat het beperken van de uitstoot rendabel of winstgevend is en dat kan bij PoS niet.

Bitcoinmining als oplossing

Het is een interessant en vooral spraakmakend voorbeeld van innovatie in de miningsector. Het is wellicht één van de meest milieuvriendelijke vormen van bitcoinmining die er zijn.

Elders zijn er ook steeds meer initiatieven waarbij vergelijkbaar creatief wordt nagedacht over bitcoinmining als oplossing voor energie- of klimaatproblematiek. Zo zijn er projecten waarbij er naar bitcoins wordt gemined met overtollig gas dat normaal wordt afgefakkeld, omdat bitcoinmining financiële incentives biedt om het op te vangen. Naar verluidt zijn er ook Nederlandse tuinders die hun kassen niet langer verwarmen met gaskachels, maar met bitcoin miningapparatuur.



Ook op grotere schaal ontdekt de energiesector dat bitcoinmining oplossingen kan bieden. Zo wil Oekraïne bijvoorbeeld de stroomoverschotten van lokale kerncentrales voor bitcoinminers beschikbaar stellen en in Texas denkt men dat bitcoinmining de wisselende belasting van het stroomnet kan gladstrijken.

The post Analyse: CO2-negatief bitcoinmining met Spaanse varkensmest
appeared first on BitcoinNL.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!