Coinbase, de grootste cryptocurrency-exchange in de Verenigde Staten naar volume, en zijn CEO, Brian Armstrong, worden beschuldigd in een nieuwe class action-rechtszaak. Het bedrijf zou beleggers hebben misleid bij de aankoop van effecten, volgens een rechtszaak aangespannen in het noordelijke district van Californië door het advocatenkantoor Scott+Scott.
Coinbase zou effecten verkocht hebben
De eisers, waaronder Gerardo Aceves, Thomas Fan, Edwin Martinez, Tiffany Smoot, Edouard Cordi, en Brett Maggard uit Californië en Florida, beweren dat Coinbase digitale activa verkocht heeft die volgens hen kwalificeren als effecten, zoals Solana (SOL), Polygon, Near Protocol, Decentraland, Algorand, Uniswap, Tezos, en Stellar Lumens (XLM). Ze claimen dat deze verkoop in strijd was met de staatswetgeving sinds de oprichting van het bedrijf.
Volgens de aanklacht heeft Coinbase in zijn gebruikersovereenkomst erkend een ‘effectenmakelaar’ te zijn, waarmee het aangeeft dat de verkochte digitale activa als beleggingscontracten of andere effecten beschouwd moeten worden. De klagers richten zich specifiek op de diensten van Coinbase prime brokerage als effectenmakelaar/dealer.
Ze eisen een volledige ontbinding van de transacties, wettelijke schadevergoedingen en een voorlopige voorziening via een juryrechtspraak. Deze zaak vertoont gelijkenissen met een andere class action-rechtszaak waarin eveneens wordt beweerd dat consumenten schade hebben geleden door de verkoop van effecten door Coinbase.
Verkoop van secundaire crypto-activa voldoet aan criteria volgens Coinbase
Coinbase heeft echter betwist dat de verkoop van secundaire crypto-activa voldoet aan de criteria voor effectentransacties, waardoor de relevantie van effectenregelgeving ter discussie wordt gesteld. De rechtbank heeft verschillende aspecten van deze argumentatie onderzocht en heeft enkele eerdere beslissingen vernietigd, terwijl andere zijn bevestigd.
Deze zaak onderscheidt zich van een bredere juridische strijd tussen Coinbase en de SEC over de classificatie van tokens verkocht op het platform als effecten. Onlangs diende Coinbase een voorlopig beroep in na een rechterlijke beslissing die de zaak liet doorgaan.
Campagne om senator Elizabeth Warren af te zetten
Bovendien heeft John Deaton, een bekende crypto-advocaat die momenteel een campagne voert om senator Elizabeth Warren af te zetten, een amicusbrief ingediend bij de Amerikaanse districtsrechtbank voor het zuidelijke district van New York, ter ondersteuning van een motie voor een kort geding namens 4.701 Coinbase-klanten.
Ondanks de juridische uitdagingen meldde Coinbase een sterk herstel in het eerste kwartaal van 2024, met een totale omzet van 1,6 miljard dollar en een nettowinst van 1,2 miljard dollar. Dit resulteerde in een aangepaste EBITDA van 1 miljard dollar, wat de winstgevendheid van het bedrijf aantoont vóór aftrek van kosten zoals rente, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen.
Het bericht Coinbase geconfronteerd met nieuwe class action-rechtszaak wegens misleiding van beleggers verscheen eerst op Newsbit.