Toezichthouders lijken langzamerhand meer open te staan voor cryptocurrencies, maar dat betekent niet dat alles opeens rozengeur en maneschijn is. Integendeel zelfs, toezichthouders willen strengere eisen opleggen, vooral op exchanges. In Duitsland is Coinbase aan de beurt. Volgens BaFin, de Duitse autoriteit voor financiële markten, heeft Coinbase meerdere “eisen voor een goede bedrijfsorganisatie” geschonden.
Is Coinbase een bank?
BaFin wil dat Coinbase duidelijker maakt wat het precies voor bedrijf is. Dat klinkt wellicht wat absurd, iedereen in de crypto-wereld weet natuurlijk dat het één van de grootste crypto-handelsplatformen ter wereld is. Maar vanuit een regelgevend perspectief ligt het iets ingewikkelder.
‘Crypto-exchange’ kan namelijk neerkomen op een soort bank, of op een financiële dienstverlener van een ander type. Beide categorieën worden anders gereguleerd. Zo heb je als bank een groot aantal vereisten rondom financiële stabiliteit waar je aan moet voldoen. Veel van die regels zijn ingesteld om klanten van banken te beschermen en moeten voorkomen dat de bank failliet gaat door te grote risico’s.
Coinbase moet van de Duitse overheid ook beter zijn risico’s gaan monitoren en beheren. Het moet ten alle tijden zicht hebben op de risico’s die het loopt, en audits aan kunnen leveren om aan te tonen dat het inderdaad de activa bezit die het zegt te hebben.
Het labeltje ‘bank’ is vrij veeleisend in Europa. In het ergste geval moet het voldoen aan Basel III-achtige regels, maar het is ook mogelijk dat dit te ver gaat. Wellicht is de categorie ‘financiële dienstverlener’ minder streng. Hier vallen bijvoorbeeld veel investeringsfondsen en betalingsverwerkers onder, waar Coinbase ook eigenschappen van heeft.
Overheden open voor crypto, maar wel sceptisch
Nog niet zo lang geleden was crypto voor de meeste overheden niet iets waar ze überhaupt veel tijd in stopten, maar dat lijkt nu wel anders. Gisteren schreven we dat De Nederlandsche Bank vindt dat juist omdat de crypto-markt zo risicovol is, goed gereguleerd moet worden.
Cryptovaluta voldoen volgens DNB niet aan de definitie ‘geld’, maar de onderliggende blockchain-technologie heeft volgens de centrale bank veel potentie. Mocht de industrie blijven groeien de komende jaren, dan gaan we ongetwijfeld nog meer van beleidsmakers horen.
The post Analyse: Coinbase overtreedt Duitse bankwet, zegt toezichthouder
appeared first on Crypto-Insiders.