Bitcoin- en de rest van de cryptomarkt zit alweer een paar maanden in een bullmarkt. Dat betekent dat de koersen een stijgende trend laten zien. Maar deze trend kan plots worden onderbroken door correcties, zoals we die de afgelopen dagen hebben meegemaakt. Correcties komen uit het niets en kunnen er voor zorgen dat je portfolio 30% minder waard wordt.
Leer van het verleden
Tijdens de bullmarkt van 2016 en 2017 hadden de koersen ook te maken met tientallen van dergelijke terugtrekkingen, maar toch is het bitcoin gelukt om te groeien van 350 euro aan het begin van 2016, tot 16.700 euro aan het einde van 2017.
In januari 2021 steeg de bitcoin koers tot 34.200 euro, op dat moment een absoluut hoogtepunt. In dollars werd de psychologische grens van 40.000 bereikt. Dat was voor veel investeerders een goed verkoopmoment, de markt raakte in paniek en er vond een correctie van 20% plaats. CNN kwam toen met een overhaaste kop voor een artikel:
CNN : Bitcoin is in a bear market now.
4 weeks later: #Bitcoin smashes 58k
— Bitcoin Archive (@BTC_Archive) February 21, 2021
Zoals Bitcoin Archive hierboven laat zien, was die kop nogal voorbarig. Het was ‘maar’ een daling van 20% in drie dagen.
Vecht niet met de trend
De prijs van bitcoin hervatte de stijgende trend, gedreven door de toenemende interesse van institutionele beleggers, maar ook van grote bedrijven. De Bull Market was duidelijk nog niet voorbij.
Deze week speelde zich hetzelfde af, bitcoin bereikte bijna een volgende psychologische grens, namelijk de 60.000 dollar (49.000 euro). Er was toen ook een mooie run van goed nieuws: Tesla kocht voor 1,5 miljard dollar bitcoin en MicroStrategy hield een online seminar om bedrijven aan bitcoin te helpen. De door CNN aangekondigde Bear Market was er nog steeds niet.
Op 19 februari 2021 overtrof Bitcoin voor het eerst in zijn geschiedenis de marktkapitalisatie van 1 biljoen dollar (duizend miljard). Bitcoin had hier slechts 12 jaar voor nodig, ter vergelijking, het kostte Google 21 jaar om een marktkapitalisatie van deze orde te krijgen.
Tweede grote correctie
Alles seinen leken op groen te staan, totdat op 22 februari er weer een grote correctie plaats vond. Binnen een paar uur ging de prijs van 47.500 naar 39.250 euro. Op sommige handelsplatformen werd een correctie van bijna -20% bereikt. Vervolgens zag je de koers snel herstellen, veel investeerders stonden namelijk aan de zijlijn met een zak geldte wachten op deze daling. Op dit moment schommelt de koers rond de 41.000 euro. Dat is nogal wat, een daling van meer dan 6.000 euro sinds het hoogtepunt.
Het loont om op dit soort momenten uit te zoomen. Bitcoin is namelijk sinds het begin van het jaar nog steeds met 73% gestegen.
Dat is ook een les voor nieuwe investeerders, iedereen die snel rijk wil worden met bitcoin, stapt vaak uit met verlies. Waarom is dit? Simpelweg omdat ze niet begrijpen dat de vluchtigheid van Bitcoin deel uitmaakt van het spel. Jameson Lopp heeft daar een mooie one-liner voor: Je wordt niet snel rijk van bitcoin, maar je zorgt er voor dat je niet langzaam arm wordt door inflatie van de euro.
Bitcoin isn’t a get rich quick scheme, it’s a don’t get poor slowly scheme.
— Jameson Lopp (@lopp) September 11, 2019
Maart historisch gezien een lastige maand
De geschiedenis zal nooit 100% herhalen, maar het kan wel rijmen. Dit jaar hebben we elke maand een grote correctie gezien, ook al is de koers vergeleken met de maand daarvoor gestegen. Historisch gezien is maart een gevaarlijke maand voor de bitcoin koers.
- 2011: -15%
- 2012: -1%
- 2013: 171%
- 2014: -20%
- 2015: -6%
- 2016: -4%
- 2017: -12%
- 2018: -37%
- 2019: 7%
- 2020: -25%
Maart is op zijn best een maand van consolidatie. In het ergste geval vinden er enorme correcties plaats zoals in 2017, 2018 of 2020. Historische data kan handig zijn om je investeringsstrategie op aan te passen. Veel analisten zien zo’n mogelijke correctie overigens niet als een waarschuwing om hun coins te verkopen, eerder het tegenovergestelde. Het is een kans om meer bitcoin, tegen lagere prijzen te krijgen.
Door deze strategie te volgen hebben veel investeerders in maart 2020, toen bitcoin zakte naar 4.500 euro, voor een goed prijsje bitcoins kunnen kopen. Je zou wel kunnen zeggen dat dat goed heeft uitgepakt. Zeker als je bedenkt dat maart historisch gezien altijd een lastige maand is, maar dat april, mei en juni historisch gezien juist groene maanden zijn.
Historically, #Bitcoin monthly returns in March tend to be negative. To date, this is the most consistent seasonal pattern in Bitcoin, likely to be tax related. pic.twitter.com/FSzuVs4qbI
— unfolded. (@cryptounfolded) February 16, 2021
Dit artikel geeft geen garanties en moet ook zeker niet gezien worden als investeringsadvies.
The post Correcties van 30 procent zijn normaal in bitcoin bull markt, maart historisch gezien slechte maand appeared first on BTC Direct | Nieuws.