Het gaat allemaal over Donald Trump’s voorgestelde “big, beautiful” belastingwet, die volgens experts de totale nationale schuld van Amerika met 3 tot 5 biljoen dollar (!) kan verhogen de komende 10 jaar.
⚡️ Our new analysis of the House GOP's “Big Beautiful Bill” Tax Plan: https://t.co/xuDIoLzZSP pic.twitter.com/5Ru0S0jlNo
— Tax Foundation (@TaxFoundation) May 13, 2025
Financiële ramp voor de Verenigde Staten?
Het Huis van Afgevaardigden zette dit weekend een nieuwe stap richting de invoering van president Trump’s grootschalige belasting- en uitgavenplan. De Republikeinse leiders hopen het wetsvoorstel nog deze week in stemming te brengen, mogelijk al op donderdag.
Maar niet iedereen binnen de partij is enthousiast. De conservatieve House Freedom Caucus sprak zijn onvrede uit over het hoge niveau van de overheidsuitgaven in het voorstel. Onafhankelijk denktanks waarschuwen intussen dat de plannen het begrotingstekort op termijn aanzienlijk zullen vergroten; met een geschat extra tekort van 3 tot 5 biljoen dollar in 2035.
Bijzonder is dat dit wetsvoorstel haaks staat op eerder uitspraken van Trump. Hij zou het begrotingstekort toch terugbrengen en het schuldprobleem aanpakken?
Nu lijkt de Trump-regering dat idee overboord te gooien en gaan ze all-in op de Amerikaanse economie. Waarschijnlijk in de hoop dat de combinatie van kunstmatige intelligentie en robotica voor zoveel economische groei zorgt, dat de schuld steeds minder een probleem wordt.
Maar goed, de komende dagen kunnen dus weleens cruciaal worden voor de bitcoin koers, de financiële markten en het beleid van de Amerikaanse centrale bank.
Belangrijke economische data
Verder staat er ook een hoop belangrijke economische data op het programma in de Verenigde Staten.
Donderdag worden de initial jobless claims (nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering) voor de week eindigend op 17 mei bekendgemaakt. Analisten verwachten 230.000 aanvragen, een lichte stijging ten opzichte van de 229.000 van de week ervoor. Mocht dit cijfer flink hoger uitvallen, kan dat duiden op afkoelende arbeidsmarktomstandigheden; iets waar de Fed scherp op let bij het bepalen van het moment voor een eventuele renteverlaging.
Vrijdag volgt vervolgens de publicatie van de cijfers over de verkoop van nieuwe woningen in april. De verwachting is dat deze licht daalt tot 700.000, van 724.000 in maart. Die daling zou in lijn zijn met de recente bouwdata: vorige week bleek dat het aantal gestarte eengezinswoningen in april 12% lager lag dan een jaar eerder. De kans is groot dat dit ook de komende maanden verder zichtbaar wordt in de verkoopcijfers van nieuwbouwwoningen.
Daarbij kan de handelsoorlog natuurlijk op ieder moment voor volatiliteit zorgen. Het zijn dus weer spannende dagen voor bitcoin en de financiële markten in zijn algemeenheid.