Axie infinity (AXS), filecoin (FIL), cosmos (ATOM), the sandbox (SAND) en decentraland (MANA) worden allemaal effecten genoemd in recente documenten in een rechtszaak tegen cryptobeurs Binance. Wat zijn hier de mogelijke gevolgen van, en hoe reageerden de koersen op dit nieuws?
De SEC classificeert cosmos wél als effect, XRP juist niet
Recent heeft de SEC een vijftal tokens tijdens de rechtszaak met Binance benoemd als effecten, zoals we in eerder cryptonieuws al lieten weten. Hierbij benoemden ze axie infinity (AXS), filecoin (FIL), cosmos (ATOM), the sandbox (SAND) en decentraland (MANA) als effecten.
Bijzonder is dat de SEC meerdere cryptocurrencies heeft benoemd als ‘niet-effecten’. Dit betekent dat deze tokens in principe niet meer onder de jurisdictie van de toezichthouder vallen. In principe zijn er drie cryptocurrencies die de SEC als ‘niet-effecten’ beschouwd.
Dit zijn bitcoin (BTC), XRP en ethereum (ETH), al wordt ethereum door de meesten als een grijs gebied gezien. Gary Gensler, de voorzitter van de SEC, weigert te zeggen of ethereum een effect is of niet. Wel noemt hij andere tokens die onderdeel zijn van het ethereum-ecosysteem effecten, wat het niet veel duidelijker maakt.
Het effect van de classificatie op de tokens
De classificatie als ‘effect’ heeft grote gevolgen voor digitale activa. Dit heeft vooral te maken met de regulatie van tokens onder de classificatie als effect. Als de SEC een token benoemd als effect, betekent dit dat ze onderworpen zijn aan dezelfde wettelijke vereisten als traditionele effecten, zoals aandelen en obligaties.
De wettelijke vereisten voor effecten in de Verenigde Staten omvatten een registratie bij de SEC, openbaarmakingsvereisten en naleving van de effectenwetten, waaronder de Securities Act van 1933 en de Securities Exchange Act van 1934. Ook betekent dit dat sommige transacties via geregistreerde effectenbeurzen uitgevoerd moeten worden.
Hoe dan ook, een cryptocurrency mag niet door de SEC benoemd worden als een effect als dit niet bewezen is. Dit betekent dat er vaak eerst een rechtszaak aan vooraf moet gaan voordat dit bewezen is. Dat de SEC een token benoemd als effect, betekent dus niet direct dat het een effect is. Dit was onder andere het geval tijdens de rechtszaak tegen Ripple, toen de SEC XRP als effect bestempelde. Uiteindelijk oordeel de rechter dat dit niet zo was.
Wel heeft het een effect op de token zelf als ze door de SEC een effect worden genoemd. Zo beïnvloedt dit de koers en het sentiment van beleggers.
Welke invloed heeft de classificatie op de crypto koersen gehad?
Hieronder benoemen we kort welke invloed de classificatie als effect heeft gehad op de vijf bovengenoemde tokens:
Als we naar de koers van axie infinity kijken, zagen we rond de classificatie eerst een voorzichtige daling, waarna de koers een daling van bijna zes procent zag. Sindsdien is de koers iets hersteld, maar de invloed van de classificatie is nog steeds te voelen. Ook de filecoin koers heeft de invloed duidelijk gevoeld, aangezien deze na het nieuws met ruim acht procent daalde.
De cosmos koers zag na het nieuws een daling van bijna zeven procent. De koers van the sandbox zag al een daling voor het nieuws, maar kreeg daarna te maken met een aanzienlijke versnelling van ruim zeven procent. Ook de koers van dencentraland zag een aanzienlijke daling van ruim zeven procent.
Hieruit blijkt dat het classificeren van een cryptocurrency door de SEC als effect een aanzienlijk effect heeft op de meeste tokens. De onzekerheid die het met zich meebrengt laat een bittere smaak achter bij veel beleggers, wat terug te zien is in de waarde van een token.
Het bericht Crypto als cosmos nu illegaal? SEC voert druk verder op verscheen eerst op Crypto Insiders.