Oktober heeft ook dit keer zijn bijnaam “Uptober” weer waargemaakt. In de laatste dagen van de maand steeg de Bitcoin (BTC) aanzienlijk en bereikte bijna zijn vorige all-time high (ATH) van $73.800. Ondanks deze sterke groei daalde de koers recent weer naar $71.000, en meerdere technische indicatoren roepen vragen op over de duurzaamheid van deze stijging.
Betekent dit dat er een grote crash nadert?
Bitcoin-beleggers in de winst
Een belangrijk signaal voor een mogelijke oververhitte markt is dat momenteel meer dan 99% van de Bitcoin-bezitters in de winst staat. Dit kan vaak leiden tot winstnemingen, waarbij beleggers hun BTC verkopen, wat druk op de koers kan uitoefenen. Voor een duurzame stijging van de koers is het doorgaans essentieel dat het aantal beleggers in winst en verlies in balans blijft.
Hebzucht in de markt
De Crypto Fear and Greed Index staat momenteel op “extreme greed” (extreme hebzucht) met een waarde van 77. Deze index, die varieert van 0 tot 100, meet de stemming onder beleggers en wordt berekend op basis van factoren zoals volatiliteit, marktmomentum, social media-activiteit en handelsvolumes. Een hoge waarde duidt op overoptimisme, waarbij beleggers bereid zijn om hogere prijzen te betalen dan de werkelijke waarde van de activa. Dit kan resulteren in een bubbel, waarin prijzen aanzienlijk afwijken van hun reële waarde en kwetsbaar zijn voor een scherpe correctie.
Overgekochte signalen
Ook de Relative Strength Index (RSI) toont waarschuwingssignalen. De RSI meet de snelheid en verandering van prijsbewegingen om te bepalen of een activum overbought (overgekocht) of oversold (oververkocht) is. Momenteel liggen de RSI-waarden op de dagelijkse, 12-uurs en 4-uurs grafieken boven de 70, wat vaak als een oververhitte toestand wordt beschouwd en kan wijzen op een naderende correctie.
Het bericht Crypto analisten bezorgd: Dreigt een harde crash voor de Bitcoin koers? verscheen eerst op Newsbit.