“Cryptobedrijven moet volledig toezichtbaar zijn”, aldus ECB-bestuurslid Elizabeth McCaul. In haar recente blogpost waarschuwt McCaul voor de gevaren van ongereguleerde cryptobedrijven en roept ze op tot meer toezicht op de sector. Met de recente ineenstorting van FTX in het achterhoofd, benadrukt McCaul dat er dringend behoefte is aan een duidelijk regelgevings- en toezichtskader voor cryptobedrijven.
Extra toezicht op crypto bedrijven
McCaul, lid van de raad van toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft opgeroepen tot extra toezicht op cryptobedrijven die in grijs gebied opereren. In een blogpost van 5 april zei McCaul dat er momenteel geen duidelijk regelgevings- of toezichtskader bestaat voor cryptobedrijven, maar dat de ineenstorting van FTX het probleem duidelijk heeft gemaakt. Ze roept beleidsmakers op om de gaten in de regelgeving die tot bankfaillissementen zouden kunnen leiden aan te pakken, waarbij ze de instortingen van Silicon Valley Bank en Signature Bank in de Verenigde Staten als voorbeelden aanhaalde.
McCaul zei onder andere het volgende in haar blogpost:
“In de cryptowereld wordt […] het concept zelf van grenzen en jurisdicties ter discussie gesteld. Hoe kunnen we toezicht houden op bedrijven die geen fysieke grenzen hebben? We moeten meer nadenken over hoe internationale coördinatie eruit zal zien en hoe die effectief kan zijn bij het reguleren van de cryptowereld.”
We need to identify and close gaps in the global supervision of crypto markets, says Supervisory Board member Elizabeth McCaul. We need better international coordination and stronger consolidated oversight.
Read the blog post https://t.co/cs09VI1cBE pic.twitter.com/kCnvMBROP5
— European Central Bank (@ecb) April 5, 2023
Er is actie nodig, volgens McCaul
Volgens McCaul staat een kader voor crypto, dat was voorgesteld door de Financial Stability Board en het Basel Committee on Banking Supervision, “zeer in de kinderschoenen” en zou deze naar verwachting in 2025 in werking treden. McCaul roept op om dit probleem serieuzer te nemen en geeft aan dat er actie nodig is.
“Beurzen zoals FTX voeren hun activiteiten uit door gebruik te maken van een groepsstructuur, terwijl MiCA alleen van toepassing is op het niveau van de individuele entiteit. Naar mijn mening hebben grote spelers zoals FTX of Binance een geconsolideerde aanpak nodig, zelfs als dit aanpassingen van de bestaande wetgeving vereist.”
De ECB onderzoekt momenteel de mogelijke impact van een digitale euro op het financiële systeem van de Europese Unie, inclusief de regelgeving die hierbij zou kunnen horen en wat voor voordelen en nadelen het zou kunnen hebben. In januari sprak ECB-directielid Fabio Panetta het Europees Parlement toe en schetste hij een plan voor een digitale euro die naast contant geld kan worden gebruikt.
The post Analyse: Crypto bedrijven moeten ”volledig toezichtbaar” zijn, zegt ECB-bestuurslid
appeared first on Crypto-Insiders.