Veel crypto exchanges hebben hun ‘proof-of-reserves’ vrijgegeven om klanten gerust te stellen, maar Crypto.com was nog even afwezig in dit lijstje. Deze exchange was lang één van de partijen waar men zich het meest zorgen om maakte. Maar nu toont ook dit bedrijf aan dat het alle activa bezit wat het zegt te bezitten.
Officiële audit voor Crypto.com
Afgelopen vrijdag onthulde Crypto.com de balansen van de activa die het beheert. De audit heeft de exchange door het internationale boekhoudbureau Mazars Group laten doen, dat meer dan 44.000 mensen in dienst heeft in meer dan 90 landen. Met cryptografische technieken heeft dit bedrijf bewezen dat het op 7 december om 1 uur ‘s nachts de activa had die het voor klanten zou moeten hebben.
https://t.co/vCNztABJoG releases Proof of Reserves audited results.
Mazars Group compared the assets held in on-chain addresses proven to be controlled by https://t.co/vCNztABJoG with customer balances through an auditor-overseen live query of a production database as of Dec 7. pic.twitter.com/sXgvIe4ZMV
— Crypto.com (@cryptocom) December 9, 2022
Van negen verschillende cryptocurrencies heeft de exchange 101% van het geld van klanten of meer onder beheer. Van USDT heeft het zelfs 6% extra dan wat het voor klanten aan moet houden. Logischerwijs zal het meer dan deze percentages aanhouden, het platform stelt je immers ook in staat om nog meer te kopen.
Om precies te zijn heeft het accountancybureau de holdings van bitcoin (BTC), ether (ETH), USD Coin (USDC), USDT, XRP, Dogecoin (DOGE), Shiba Inu (SHIB), Chainlink (LINK) en Decentraland (MANA) gecontroleerd. Crypto.com laat je meer coins dan deze negen verhandelen, maar deze zullen een veel minder groot deel van de balans vertegenwoordigen.
Het laten controleren van activa kost geld. Wellicht is dat een reden waarom de audit is beperkt tot negen tokens. Verder valt op dat de Cronos-token (CRO) nog maar 1,65% van de tokens in de wallets vertegenwoordigt, volgens on-chain data van Nansen.
Kritiek op Proof-of-Reserves
Het moet gezegd worden dat er veel kritiek is op het principe van de ‘Proof-of-Reserves’ die steeds meer exchanges onthullen. Tot nu toe gaat het namelijk om een momentopname. Bovendien zeggen de cijfers maar weinig zonder informatie over de schulden van de exchange. Het zou kunnen dat het met blockchain-technologie in de toekomst mogelijk wordt om in real-time reserves aan te tonen, maar voor nu moeten we het met deze beperkte informatie doen.
The post Analyse: Crypto.com onthult wat er in hun reserves zit
appeared first on Crypto-Insiders.