Ontdek meer over de Bitcoin koers en hoe de waarde van Bitcoin wordt bepaald. In onze vorige les legden we de basisprincipes van bitcoin uit. We spraken over hoe het verdeelde grootboek – de blockchain – werkt. We legden ook uit hoe je bitcoin kunt opslaan in bitcoin wallet, bitcoin kunt kopen op cryptocurrency beurzen, en bitcoin in de echte wereld kunt uitgeven met bitcoin bankpassen en andere betaaloplossingen.

Bitcoin koers, hoe wordt deze bepaald?

In de les van vandaag leggen we al het volgende uit:

  • De waarde achter bitcoin, inclusief hoe vraag en aanbod bepaalt de Bitcoin koers
  • Hoe de bitcoin koersen sterk beïnvloed kunnen worden door nieuws en gebeurtenissen
  • Waarom bitcoin een vaste voorraad heeft van in totaal 21 miljoen eenheden en hoe dat de prijs beïnvloedt
  • De waarde van Bitcoin: Hoe vraag en aanbod de Bitcoin koers bepalen

Veel mensen hebben het foutieve idee dat de prijs van bitcoin “door niets wordt gedekt”. Dat is gewoon niet waar. De prijs van Bitcoin wordt beheerst door twee cruciale factoren: vraag en aanbod. Bitcoin’s vraag en aanbod zijn ondertussen gebaseerd op de technologische innovatie achter bitcoin, de bruikbaarheid ervan, en de waarde ervan bij de aankoop van reële goederen en diensten.

Vraag en aanbod zijn gemakkelijk te begrijpen. Stel dat iemand 1 BTC heeft en die wil verkopen. Door de toegenomen vraag zijn er twee kopers geïnteresseerd om die 1 BTC te kopen – maar er is nog steeds maar één verkoper. Eén koper biedt aan de 1 BTC voor $1.000 te kopen. Een andere koper biedt $1.001. De verkoper neemt altijd het hogere bod aan. Dit is het basisconcept van vraag en aanbod.


Hoe nieuws de prijs van Bitcoin kan beïnvloeden

De prijs van Bitcoin kan door een aantal verschillende dingen beïnvloed worden. Typisch is dat nieuws uit de cryptocurrency industrie de prijs van bitcoin kan doen stijgen of kelderen. Veel voorkomende online nieuwsberichten zijn o.a.:

  • Een land als China kondigde zojuist nieuwe regelgeving aan betreffende bitcoin en cryptocurrencies
  • Een land kondigde een verbod op bitcoin aan
  • Toezichthouders hebben een inval gedaan bij een grote cryptocurrency exchange
  • Ontwikkelaars kondigden een bitcoin hard fork of een andere grote technologische verschuiving aan
  • Een detailhandelaar als Amazon kondigde aan dat hij met onmiddellijke ingang bitcoin als betaalmiddel accepteert
  • Een cryptocurrency exchange werd zojuist gehackt, waardoor duizenden BTC verloren gingen

Al deze nieuwsgebeurtenissen kunnen een belangrijk effect hebben op de prijs van bitcoin. Sommige nieuwsgebeurtenissen sturen de prijs de hoogte in – bijvoorbeeld wanneer een grote detailhandelaar plannen aankondigt om bitcoin te ondersteunen of te accepteren.

Andere nieuwsgebeurtenissen duwen de bitcoin koers omlaag. Bijvoorbeeld toen China halverwege 2021 bitcoin en cryptobeurzen verbood of toen Mt. Gox, ’s werelds grootste bitcoinbeurs op dat moment, in 2014 gehackt werd en $ 500 miljoen aan bitcoin verloor.

Een van de bijzondere aspecten van aan bitcoin, vooral voor traditionele financiële handelaren, is dat de markten voor cryptocurrency’s nooit sluiten. Je kunt bitcoin kopen en verkopen op elk moment van de dag of de nacht.

Groot nieuws kan om middernacht op een zaterdagavond of om 6 uur ’s morgens op een vrijdagochtend bekend worden. Je kunt je werk verlaten met bitcoin koers op $5.000 op vrijdagmiddag, om hem terug te vinden op $10.000 tegen de tijd dat je weer op je werk komt op maandag.

Bitcoin’s vaste voorraad van 21 miljoen en hoe die de prijs beïnvloedt

Bitcoin heeft een vaste voorraad van 21 miljoen. Er kunnen nooit meer dan 21 miljoen bitcoins in omloop zijn.

In 2018 zijn er ongeveer 17 miljoen bitcoins gemijnd, wat betekent dat er nog maar 4 miljoen bitcoins te mijnen zijn. Van die 17 miljoen zijn er ergens tussen de 2 en 4 miljoen “verloren” gegaan omdat gebruikers hun private sleutels verloren of vernietigd hebben.

In tegenstelling tot de USD kunnen we niet zomaar meer bitcoin drukken als de vraag toeneemt. Centrale banken wereldwijd willen hun munt vaak op een stabiele koers houden. Daarom zullen ze geld drukken om de inflatie op peil te houden.

Als de Bank of England bijvoorbeeld plotseling zou stoppen met het drukken van GBP, zou de waarde van het GBP dramatisch kunnen stijgen. De vraag blijft groeien, maar het aanbod blijft gelijk, wat tot een stijgende prijs leidt.

Dit is een van de redenen waarom de Bitcoin koers in de loop van de tijd gestaag is gestegen. Er is een gestaag groeiende vraag naar en bekendheid van bitcoin – maar het totale aanbod van bitcoins is nooit veranderd, en zal ook nooit veranderen.

Dit is waarom bitcoin een “deflatoire” munt genoemd wordt, terwijl de USD en de meeste fiat valuta’s inflatoir zijn.

Om dit concept in perspectief te plaatsen, moet je het volgende overwegen: tussen december 2008 en oktober 2014 voegde de Amerikaanse Federal Reserve $ 4 biljoen USD aan de geldhoeveelheid toe.

Bitcoin is in de tussentijd stabiel gebleven op een vast aanbod van 21 miljoen. Elke 10 minuten worden als blokbeloning 12,5 BTC gemijnd en aan de circulerende voorraad toegevoegd, hoewel het totale aanbod van BTC nooit verandert.

De combinatie van een vast aanbod en een toenemende vraag leidt tot een voorspelbaar resultaat: de bitcoin koers groeit met de tijd.

Zolang de vraag naar bitcoin blijft toenemen, zou de prijs moeten blijven stijgen.

Bitcoin koers - Bitcoin basics voor beginners

Bitcoin koers

De huidige prijs van Bitcoin (BTC) is €29.491. Hieronder vind je de actuele BTC koers:

FAQ – Veelgestelde vragen over Bitcoin koers

Net als goud en kaarten voor verzamelaars, ligt de waarde van Bitcoin in zijn schaarste. Bitcoin aanhangers zeggen dat de belangrijkste bron van zijn waarde zijn schaarste is. Het argument voor de waarde van bitcoin is vergelijkbaar met dat van goud: er is maar zoveel van te delven, en hoe meer mensen het willen hebben, hoe hoger de waarde wordt.

Met meer dan 1.000.000 BTC bezit Nakamoto – die een individu of een groep kan zijn – meer Bitcoin dan enige andere entiteit. De vier overgebleven miljardairs bezitten samen naar schatting zo’n 672.000 BTC.
 

Disclaimer: Dit artikel biedt informatie voor educatieve doeleinden. Crypto-inzichten.nl biedt geen advies- of brokersdiensten aan, noch beveelt het specifieke investeringen aan, inclusief aandelen, effecten of cryptocurrencies.

The post Analyse: Crypto cursus voor beginners les 2: De bitcoin koers
appeared first on crypto inzichten

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!