Crypto cursus voor beginners les 2: Wat is bitcoin en hoe werkt het?

In deze bitcoin basics voor beginners les 2 krijg je antwoord op de vraag wat is bitcoin en hoe het werkt. Je leert onder andere meer over:

  • Waarom bitcoin transacties niet 100% anoniem zijn;
  • Hoe bitcoin wallets je digitale geld kunnen beschermen;
  • Hoe bitcoins worden opgeslagen in het openbare grootboek of blockchain;
  • Waarom bitcoin niet gedrukt kan worden zoals gewoon geld – het moet met een computer “gemijnd” worden.

Bitcoin transacties zijn niet 100% anoniem

Veel mensen geloven dat bitcoin transacties volkomen anoniem zijn. Men zal je vertellen dat bitcoin het favoriete betaalmiddel is van oplichters, drugshandelaren, en bewoners van het “dark web”. Dit is niet echt waar. Bitcoin heeft wel een duister verleden en het is gebruikt voor tal van illegale transacties, witwaspraktijken, en oplichtingspraktijken.

Bitcoin is echter verre van anoniem. Ja, het is een gedecentraliseerde valuta die kan worden overgemaakt zonder dat er een derde partij – zoals een bank – aan te pas komt. Ja, je kunt bitcoin bezitten zonder je identiteit aan iemand bekend te maken. Maar het is verre van anoniem.

Bitcoin wordt het best omschreven als “pseudoniem” en niet anoniem. Hier is de reden: iedereen kan je bitcoin wallet zien. Je bitcoin wallet is een openbaar adres. Je tegoeden worden bewaard op de transparante bitcoin blockchain, en iedereen kan die tegoeden zien door de bitcoin blockchain te controleren.

Je bitcoin wallet adres ziet eruit als een reeks cijfers en letters zoals x8j324inxcgf89joiadfj8dsj.

Niemand kent je identiteit specifiek uit die reeks cijfers en letters. Iemand kan echter vrij gemakkelijk je bitcoin adres aan je identiteit koppelen.

Je zou bijvoorbeeld een donatielink kunnen plaatsen op je forumbericht, waarin je vraagt om donaties aan een bitcoin wallet adres. Vanaf dat moment is je bitcoin wallet gekoppeld aan je gebruikersnaam op dat forum.

Zelfs als je voorzichtig bent met het koppelen van je identiteit aan je bitcoin wallet adres, kan iedereen nog steeds je fondsen volgen. Je kunt bijvoorbeeld $ 100.000 ophalen op een bitcoin wallet adres dat gekoppeld is aan je anonieme bedrijf. Een agent van de belastingdienst kan echter op dat bitcoin adres zitten kijken om te zien waar je geld naartoe gaat, en dan belasting heffen op de eindbestemming van dat geld.

Hier is de laatste reden waarom bitcoin transacties zelden anoniem zijn: de meeste cryptocurrency beurzen houden zich aan strenge Anti-Money Laundering (AML) en Know Your Customer (KYC) eisen, wat betekent dat ze de persoonlijke informatie van alle gebruikers op hun forum verzamelen en verifiëren. Zodra je geld in cryptocurrency naar of van je uitwisselingsrekening overmaakt, is je bitcoin adres voor altijd aan je persoonlijke identiteit gekoppeld.


Hoe je Bitcoin veilig kunt bewaren in een Bitcoin wallet

De term “wallet” heeft een andere betekenis in de bitcoin wereld. Een bitcoin wallet is een plaats waar je je bitcoins kunt bewaren.

Natuurlijk zijn je bitcoins geen fysieke eenheden. Het zijn gewoon reeksen gegevens – waaronder je private sleutels. Een bitcoin wallet bewaart je private sleutels, wat betekent dat alleen jij toegang hebt tot de tegoeden in die wallet.

Er zijn een paar verschillende soorten bitcoin wallets, waaronder:

  • Mobiele apps
  • Fysieke wallets
  • Papieren wallets
  • Andere softwareprogramma’s

Lees meer over bitcoin wallets: https://crypto-inzichten.nl/beste-crypto-wallet/

In elk geval wordt je wallet door jou alleen beheerd. Er is geen bank van een derde partij die de baas is over je portemonnee. Met je wallet kun je je bitcoins verzenden, ontvangen, en bewaren. Als je wallet gecompromitteerd wordt – zoals wanneer je je private sleutels verliest – dan is dat waarschijnlijk te wijten aan je eigen schuld.

Hoe Bitcoins op de Blockchain bewaard worden

Alle bitcoin transacties worden vastgelegd in een openbaar gedistribueerd grootboek dat de blockchain heet. Die blockchain is het centrum van het bitcoin netwerk. Het is een aaneenschakeling van transacties die helemaal teruggaan tot januari 2009, toen het bitcoin netwerk voor het eerst van start ging.

Elke transactie wordt een nieuw “blok” van transacties aan de “ketting” toegevoegd. Dat betekent dat je de blockchain – die nu ongeveer 160 GB groot is – kunt bekijken om elke transactie in de geschiedenis van bitcoin te verifiëren.

Wallet-apps en andere software-applicaties sturen transacties naar het bitcoin netwerk. Zodra een transactie op het bitcoin netwerk terechtkomt, moet ze door een node goedgekeurd worden. Een node is een computer waarop de software van het bitcoin netwerk draait.

Die computer voert een ingewikkelde wiskundige bewerking uit om een cryptografisch probleem op te lossen, en ontvangt dan een beloning – in de vorm van bitcoin – voor zijn werk bij het beveiligen van het netwerk.

Elk netwerkknooppunt verifieert en bewaart zijn eigen kopie van de blockchain. Daarom wordt de blockchain een “gedistribueerd” grootboek genoemd. Het grootboek is “gedistribueerd” over een netwerk van miljoenen knooppunten – miljoenen computers – in elke uithoek van de wereld.

Als iemand het grootboek zou proberen te veranderen – bijvoorbeeld door een transactie te vervalsen – zou hij snel overruled worden door de andere knooppunten op het netwerk.

crypto cursus voor beginners les 2

Bitcoin Mining – Waarom Bitcoin door computers “gemijnd” moet worden

Een van de belangrijkste verschillen tussen bitcoin en fiat valuta is de manier waarop het gemaakt wordt. Fiat munteenheden zoals de USD worden dagelijks bijgedrukt. Er komen voortdurend meer US Dollars in het circulerende aanbod.

Het bitcoin netwerk geeft ook dagelijks nieuwe bitcoins uit – hoewel er een vaste voorraad bitcoin is die ooit aangemaakt zal worden. Er zullen nooit meer dan 21 miljoen bitcoins bestaan. Dat is een vast aantal.

Bitcoins worden “gemijnd” door nodes. Als een node een bitcoin transactie verifieert, ontvangt hij een mijnbeloning. In de begindagen van bitcoin was de mijnbeloning 50 BTC. Dat betekende dat het netwerk elke 10 minuten 50 nieuwe bitcoins verdeelde.

De bitcoin code vereiste dat de blokbeloning na verloop van tijd gehalveerd werd. De bitcoin blokmijnbeloning halveert elke 210.000 blokken. Dit wordt ook wel Bitcoin halving genoemd. In 2018 was de blokbeloning op 12,5 BTC. In mei 2020 daalde die beloning tot 6,25 BTC per blok.

Om in 2022 bitcoin te mijnen, heb je een gespecialiseerde computer nodig. Tegenwoordig gebruiken speciale, op maat ontworpen bitcoin miners immense rekenkracht om de steeds ingewikkelder cryptografisch beveiligde wiskundige problemen van bitcoin op te lossen.

Bitcoin koers

Hieronder vind je de actuele BTC koers:

Crypto cursus voor beginners les 2: Hoe Bitcoin kopen en uitgeven werkt

Je kunt bitcoins online kopen bij elke cryptocurrency exchange. Je kunt ook bitcoins kopen bij particuliere verkopers in je omgeving of bij bitcoin geldautomaten.

In de begindagen van bitcoin was de enige manier om je bitcoin uit te geven het opnemen van je bitcoin in een bruikbare valuta zoals de USD.  Tegenwoordig hebben bitcoin gebruikers echter meer mogelijkheden dan ooit tevoren.

Grote winkeliers accepteren nu bitcoins en andere grote cryptocurrencies voor veel transacties. Je kunt bijvoorbeeld appartementen in Dubai kopen met bitcoin. Je kunt vliegtickets of auto’s kopen met bitcoin op websites als Expedia.com bijvoorbeeld.

Veel bankbedrijven voor cryptocurrency bieden nu bitcoin debetkaarten aan. Je meldt je aan voor de kaart, stuurt bitcoin naar de kaart, en gebruikt die kaart dan in de echte wereld. Deze kaarten zijn overal te besteden waar VISA en MasterCard geaccepteerd worden. Je bitcoin uitgeven in de echte wereld is net zo gemakkelijk als een gewone creditcard gebruiken.

Bitcoins kopen en uitgeven

Er zijn allerlei gespecialiseerde geldwisselwebsites om bitcoins en altcoins te kopen met geld van een bankrekening of een creditcard. Bitcoins kopen is eenvoudig, er zijn een paar mogelijkheden om crypto te kopen.

De snelste manier om met bitcoin aan de slag te gaan is je aan te melden bij een bitcoin exchange, waar je snel cryptomunten kunt kopen, bewaren en ontvangen. Hier is het basisproces dat je moet volgen:

Stap 1: Open een Bitcoin rekening bij een broker of exchange.

Stap 2: Koop met fiat geld Bitcoins of andere cryptomunten.

Stap 3: Maak je Bitcoins of crypto over naar een veilige private crypto wallet.

Dat is het! Hieronder zie je een overzicht van de beste exchanges in Nederland.

Binance


Grootste crypto exchange ter wereld


  • Meer dan 350 cryptomunten

  • Kopen, traden en staken

  • Engelstalige klantenservice

  • Veel gebruikersfuncties

  • Rating: 9,2

  • Max 0,10% handelskosten per transactie

Bitcoin Meester


Het grootste crypto aanbod van Nederland


  • Meer dan 200 cryptovaluta

  • Betalen met iDeal

  • Nederlandse klantenservice

  • Ingebouwde wallet

  • Rating: 9,5

  • Tussen de 1% tot 2% per transactie

Bitvavo


De goedkoopste crypto broker van Nederland


  • Meer dan 150 cryptomunten

  • Betalen met iDeal

  • Nederlandse klantenservice

  • Geregistreerd bij DNB

  • Rating: 9,5

  • Ontvang €1000 handelskorting

Favoriet

 

Conclusie crypto cursus voor beginners les 2 wat is bitcoin en hoe werkt het?

Dat was het voor Bitcoin voor beginners les 2. Samengevat hebben we het volgende geleerd:

  • Bitcoin is niet helemaal anoniem, en iedereen kan je bitcoin transacties gemakkelijk volgen door de voor het publiek zichtbare blockchain te controleren;
  • Bitcoins worden opgeslagen in een openbaar grootboek dat de blockchain heet
  • Je kunt je bitcoins kopen, verkopen, versturen, en bewaren met een bitcoin wallet;
  • Je kunt bitcoins online kopen bij een beurs, en ze dan in de “echte wereld” uitgeven met bitcoin bankkaarten en andere koopmethoden;
  • Bitcoin wordt niet gedrukt zoals gewoon geld; in plaats daarvan wordt het “gemijnd” door gespecialiseerde computers die ingewikkelde wiskundige problemen oplossen.

In de volgende crypto cursus voor beginners les 3 gaan we het hebben over de Bitcoin koers. Dus houdt onze website in de gaten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

MoneyTalks Community 

Crypto Trading AcademyNu je misschien meer weet over hoe Bitcoin en cryptocurrencies werken, wil je misschien ook brainstormen over enkele strategieën, analyse met anderen. Dan is de MoneyTalks Community misschien iets voor jou.

Crypto Trading Academy inhoud

Er zitten verschillende mensen in de MoneyTalks community. Er zijn bijvoorbeeld starters die net begonnen zijn met de beginnerscursus Bitcoin Basics & Cryptomaar ook ervaren handelaren die meer over statistieken en analyse praten. Immers, wat gaat de prijs doen over nu en… een week? 2 weken? Een maand?

Je kunt de Community 7 dagen uitproberen voor €1,-. Daarna kun je zelf beslissen of je wilt blijven en maandelijks wilt blijven betalen of dat je wilt besluiten dat het toch niets voor je is.

FAQ – Veelgestelde vragen over Bitcoin 

De volgende Bitcoin halving vindt in 2024 plaats. 

Belangrijk is dat je zelf op onderzoek gaat. Maar het is erg handig als je ook op tijd crypto signalen krijgt. Zo kun je op het juiste kopen of verkopen. Maak gebruik van Crypto Signals

Disclaimer: Dit artikel biedt informatie voor educatieve doeleinden. Crypto-inzichten.nl biedt geen advies- of brokersdiensten aan, noch beveelt het specifieke investeringen aan, inclusief aandelen, effecten of cryptocurrencies.

The post Analyse: Crypto cursus voor beginners les 2: Wat is bitcoin en hoe werkt het?
appeared first on crypto inzichten

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!