Cross-chain bridge hacks waren in 2022 goed voor 69% van alle gesloten cryptocurrencies. Uit onderzoek van Chainanalysis blijkt dat er hiermee voor $2 miljard aan crypto is gestolen van bridges. Cross-chain bridges, ook wel blockchain bridges genoemd, worden gebruikt om cryptocurrencies van het ene blockchain netwerk naar de andere te verplaatsen.

Hoewel het kan verschillen per bridge, stort een gebruiker normaliter haar crypto aan de ene kant van de bridge. Vervolgens zet de bridge deze coins vast door een contract. Deze gebruiker krijgt dan op de andere blockchain haar tokens terug. 

Ethereum hack van $624 miljoen was de grootste

Hoewel dit als een goed idee klinkt heeft Chainalysis aangegeven dat de bridges een aanzienlijke bedreiging vertegenwoordigen voor het opbouwen van vertrouwen in blockchain-technologie.Daarnaast blijkt ook dat de bridge hacks voornamelijk worden gedaan door Noord-Koreaanse hackers. Zij waren goed voor $1 miljard aan gestolen cryptocurrencies.

Het onderzoek is uitgebracht net na de Nomad bridge hack, waar $191 miljoen aan crypto was gestolen. Nomad is een bridge die de Ethereum (ETH), Avalanche, Evmos, Moonbeam en Milkomeda blockchains met elkaar verbindt.

Het eerste kwartaal van 2022 is tot nu toe het kwartaal waar de meeste cryptocurrencies zijn gestolen sinds 2021. Dit is voornamelijk veroorzaakt door de Ronin Bridge aanval in maart, waar $624 miljoen in ethereum en USD Coin (USDC) werd gestolen. 

Reden van de crypto bridge hacks

Maar waarom zijn deze bridges nou zo vaak gehackt? Dat komt doordat deze bridges veel zwakke plekken hebben. Vaak een specifiek punt van zwakte of centralisatie is de lage liquiditeit aangezien centrale partijen een pool met de activa moeten onderhouden. Verdere technische zwaktes zijn bijvoorbeeld een lock-mint-burn systeem die worden beheerd door smart contracts. 

Ook valt er voor een hacker veel te halen. Alle coins staan immers hier opgeslagen. Waar centrale exchanges zoals Bitvavo eerst vaak het target waren voor hackers, zien we uit de cijfers dat dit meer verschuift naar de bridges. Dit komt doordat het steeds minder makkelijk lukt om een grote exchange te hacken vergeleken met een bridge.

The post Analyse: Crypto hackers maakten in 2022 al $2 miljard buit met ‘bridge hacks’
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!