Er zijn een paar dingen uit de financiële wereld die de overheid met alle macht probeert te voorkomen: te grote bedrijven, scams en ‘insider trading’. Maar laatstgenoemde is springlevend in de industrie rondom cryptocurrencies, volgens blockchain-analisten van Argus.

Slecht gedrag van whales

De data-analisten hebben publieke data onderzocht op terugkerende patronen, schrijft The Wall Street Journal. Hieruit blijkt dat whales op grote schaal cryptocurrencies kopen die slechts dagen na de aankoop op exchanges geïntroduceerd worden. Na de introductie worden deze tokens onmiddellijk gedumpt door deze vermogende partijen. Een handelsplatform dat bekendmaakt een bepaalde crypto aan te gaan bieden is vaak een belangrijke reden waarom de waarde van zo’n token kan stijgen.

Partijen die hier volgens Argus aan meedoen zijn onder meer Binance, Coinbase en FTX. Een goed voorbeeld hiervan is een walletadres dat in zes dagen tijd een stapel Gnosis-tokens ter waarde van 360.000 dollar had aangekocht. Gedurende deze periode steeg de waarde meer dan zeven keer. Na die zes dagen was de introductie van Gnosis op Binance. Vier minuten na de listing begon het adres met verkopen, en na 24 uur was volgens Argus alles verkocht. Dat zou in totaal 500.000 USD en 140.000 USD aan winst hebben opgeleverd.

Het zou ook niet de eerste streek van dit Ethereum-adres zijn geweest. De blockchain-analisten hebben 46 wallets gevonden die op de drie genoemde handelsplatformen tokens dumpten zodra dit mogelijk was. De totale waarde was zo’n 17,3 miljoen dollar. Van wie de walletadressen precies zijn is niet bekend.

Grijs gebied: op het randje?

Het kan een aantal dingen betekenen. Allereerst zouden het gewoon medewerkers van de platformen kunnen zijn die geen bevelen van bovenaf krijgen of die gewoon niet begrijpen dat hun acties illegaal zijn. Het is ook mogelijk dat het wel te maken heeft met het bestuur van de platformen en dat ze er bewust van zijn dat het niet mag. In dat geval zijn ze in ieder geval strafbaar.

Het is een grijs gebied, want voor een handelsplatform is het praktisch om tokens te moeten verkopen, daar zijn ze market maker voor. Minder duidelijk is waar hierbij de grens ligt. Je zult tokens aan moeten bieden, en hier moet een prijs voor zijn. Maar in een paar dagen tijd tokens inslaan en alles direct weer verkopen is een ander verhaal. Dus waar ligt de grens?

The post Analyse: Crypto-industrie is doordrenkt met insider trading, volgens onderzoek
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!