Cryptocurrencies als bitcoin (BTC) hebben veel goede kanten. Ze maken het financiële systeem een stuk moderner, toegankelijker en eerlijker. Voor sommigen heeft het zelfs de potentie om veel geld op te leveren. Volgens therapeuten is er helaas ook een schaduwzijde.
Crypto investeerders sneller verslaafd
The Washington Post heeft verschillende therapeuten en slachtoffers van slechte crypto-investeringen gesproken. De krant haalt anekdotes van mensen aan die wellicht eerst veel geld verdienden aan crypto, maar dit vervolgens toch weer verloren.
Statistisch gezien zijn kopers van cryptovaluta vaker immigranten, volgens een onderzoek van een Finse universiteit. Dat heeft mogelijk te maken met het feit dat allochtonen over het algemeen minder welvarend zijn dan autochtonen. Daardoor ligt wellicht de druk hoger om te presteren en dus ook om meer risico te nemen. Crypto-traders hebben ook sneller last van spanningen en van eenzaamheid ten opzichte van handelaars in aandelen. Een ander onderzoek benadrukt dat er een duidelijke link is tussen verslavingsgevoeligheid en handelen in cryptovaluta.
Handelsplatformen zijn verantwoordelijk
De handelsplatformen spelen hier een belangrijke rol in, volgens Lia Nower van de faculteit Gokstudies aan Rutgers University. Ze neemt de Amerikaanse app Robinhood als voorbeeld. Die app wordt massaal gebruikt door jongeren die nog maar net actief zijn in de wereld van investeren. Het was een belangrijk onderdeel van de WallStreetBets-beweging die vorig jaar erg groot werd. Ook cryptovaluta kun je er verhandelen.
De Robinhood-app is volgens haar ingesteld op precies de dingen die mensen verslaafd maken aan een platform. De actie en de financiële kansen die het biedt zijn uitstekende manieren om dat shotje dopamine vrij te laten komen, het is bijna een videospel: “Het is als een lot van de loterij, je kunt snel krassen en je krijgt meteen een beloning,” verklaart ze. Beroemdheden die crypto-platformen promoten helpen ook niet. Dat wekt de indruk dat op deze manier met crypto gokken inderdaad de beste manier is om rijk te worden.
Regulatie is positief voor crypto
Dat laatste is één van de weinige aspecten waar we kanttekeningen bij moeten plaatsen. Investeren is niet makkelijk, dat is het nooit geweest en dat zal het ook niet worden. Het platform kan het te makkelijk laten lijken, maar snelle beloningen bestaan eigenlijk niet.
Zowel de onderzoekers als de slachtoffers waar de Amerikaanse krant mee heeft gepraat willen dat crypto strakker gereguleerd wordt. Zo kunnen scams sneller worden voorkomen en projecten, die verder weinig waarde toevoegen, kunnen het lastiger worden gemaakt.
The post Analyse: Crypto maakt mensen depressief en verslaafd, zeggen therapeuten
appeared first on Crypto-Insiders.