Binnen de crypto wereld komt, net als in de echte wereld, financiële criminaliteit voor. In een poging om de crypto omgeving weer een stukje veiliger en beter te maken, is er recent een speciale eenheid opgericht om illegale activiteiten op te sporen en tegen te gaan.
Special unit tegen financiële criminaliteit
Op 10 september lieten de crypto bedrijven Tron, Tether en TRM Labs in een gezamenlijk statement weten dat zij een speciale unit hebben opgericht. Deze unit, onder de naam T3 Financial Crime Unit (T3 FCU), zal financiële criminaliteit opsporen en tegengaan. De focus van de drie-eenheid zal liggen op terrorisme, het omzeilen van sancties, diefstal, hacks, cybercrime en fraude.
In de samenwerking hebben alle partijen hun eigen expertise die zij inbrengen. Zo zal TRM Labs hun kennis over financiële criminaliteit en gepatenteerde technologie delen, terwijl Tron vooral technische kennis zal inzetten. Tether zal een bijdrage gaan leveren met hun eigen externe onderzoeksteams. De reden voor de samenwerking met Tether ligt in het hoge gebruik van hun stablecoin USDT. Dit is namelijk de meest gebruikte coin op het Tron netwerk, waardoor een samenwerking vele voordelen kan opleveren.
Werkzaamheden al langer bezig
Opvallend is dat ondanks de recentelijke publicatie van het gezamenlijke statement, de T3 FCU al langere tijd bezig is. Zo hebben zij naar eigen zeggen al maatregelen genomen om hun doel te bereiken. Het volgende werd geschreven in het statement:
“In de weken sinds de lancering, heeft de eenheid, in samenwerking met de autoriteiten, al meer dan 12 miljoen USDT weten te bevriezen. Deze tegoeden waren gelinkt aan oplichtingspraktijken, fraude en overige zaken.”
USDT meest gebruikt op het Tron netwerk
Op dit moment wordt de stablecoin USDT veruit het meest gebruikt op het Tron netwerk. Een samenwerking tussen de twee is daarom dan ook niet meer dan logisch. Op het netwerk gaat er momenteel 60,8 miljard dollar aan USDT rond. Volgens Tether zelf zou deze hoeveelheid ongeveer 51% beslaan van alle USDT tokens die op alle netwerken beschikbaar zijn.
De entiteit wil graag uitstralen dat de blockchaintechnologie wordt ingezet ter verbetering van de wereld en dat er een duidelijk signaal uitgaat naar de personen achter de illegale activiteiten. Deze activiteiten zijn volgens de groep niet wenselijk in de wereld van cryptocurrencies.
USDC besloten eerder al op van Tron netwerk af te gaan
Eerder dit jaar besloot een andere stablecoin, USDC, om niet meer op het Tron netwerk verhandeld te worden, zoals je destijds kon lezen in het crypto nieuws.. Volgens Circle, het bedrijf achter de stablecoin, was deze stap nodig om hun munt betrouwbaar, transparant en veilig te houden.
De keuze voor de stap kwam kort nadat bekend werd dat de afdeling “Drugs en Criminaliteit” van de Verenigde Naties (VN) in Zuid-Oost Azië en de Pacific benoemde dat USDT in de regio vooral gebruikt wordt voor het witwassen van geld. Ook bleek uit dit rapport dat het gebruik van de stablecoin steeds meer toe nam.
Tether reageerde op de aantijgingen en vond vooral dat de VN geen rekening hield met de transparantie en traceerbaarheid van transacties. Daarnaast werd ook nergens gesproken over de meewerkende houding van het bedrijf ten opzichte van de autoriteiten.
Het bericht Crypto moet veiliger worden door unieke samenwerking van marktleiders verscheen eerst op Crypto Insiders.