Crypto platform geblokkeerd? Probeer een VPN

Cryptocurrencies zijn geliefd onder de gebruikers ervan en gehaat onder overheden. Cryptomarkten en gecentraliseerde financiële instellingen (zoals banken) staan lijnrecht tegenover elkaar. Overheden willen graag meer invloed op de cryptomarkt en willen dat er wetten en regels komen. Omdat dit nu nog niet mogelijk is, zijn er landen die cryptoplatforms daarom in hun geheel geblokkeerd hebben. Daarbij valt onder meer te denken aan BitMEX in Amerika.

Sommige landen blokkeren crypto

Sommige overheden zijn niet blij met de opmars van cryptocurrencies. Ze voeren geografische beperkingen in, om ervoor te zorgen dat de lokale bevolking niet met cryptocurrencies aan de slag kan. Dat werkt zo: als je internet, laat je een voetafdruk achter met je IP-adres. Dat IP-adres stuurt mee uit welk land je komt. Kom je uit een land waar cryptoplatformen geblokkeerd zijn, dan kun je geen gebruikmaken van de dienst.

Landen die crypto hebben verboden en geblokkeerd, zijn onder meer Kyrgyzstan, Bolivia, Bangladesh, Iran, Nepal en Thailand. In een paar andere landen, waaronder Denemarken, keurt de overheid het gebruik van bijvoorbeeld Bitcoin af. In Nederland is het advies gegeven om het te verbieden.

Coinbase, BitMEX en Kraken

In de Verenigde Staten zijn BitMEX en Coinbase geblokkeerd. De overheid heeft de diensten onbereikbaar gemaakt. Voor Coinbase is dat vervelend, want het heeft ruim 43 miljoen geverifieerde gebruikers en een omzet van 1,14 miljard dollar. Toch wil de overheid niet dat men zich bezighoudt met deze diensten.

Ook Kraken is geblokkeerd in de Verenigde Staten. Daarmee komt het land terecht in hetzelfde rijtje als Soedan en Somalië, waar de dienst ook niet toegankelijk is. In andere landen als China en Rusland worden soortgelijke diensten ook geblokkeerd. Het doel is het controleren en reguleren van de cryptomarkt. Dat druist in tegen de gedachte achter cryptomunten: het zou decentraal moeten blijven.

Blokkades omzeilen

Ga je naar een van de genoemde landen en wil je toch de cryptobeurzen checken: gebruik dan een VPN. Controleer wel eerst of in het land van bestemming het gebruik van een VPN is toegestaan. In bepaalde landen is dat illegaal. Je doet er hoe dan ook goed aan al voor vertrek de VPN te installeren en niet op de bestemming zelf.

De blokkade wordt omzeild doordat je het IP-adres van de VPN-dienst toegewezen krijgt. Die zit vaak in een ander land, zoals Panama. Het lijkt dan net alsof je vanuit Panama (of Nederland) internet, terwijl je in een land bent waar crypto is geblokkeerd. De blokkade wordt dan opgeheven.

Veiliger met crypto aan de slag

Een VPN heeft niet alleen als voordeel dat de geografische blokkade wordt opgeheven. Een ander voordeel ervan is dat je een stuk veiliger internet. De verbinding bestaat namelijk uit een soort tunnel, waardoor al je data gestuurd wordt. Zo kunnen pottenkijkers niet meekijken en kunnen kwaadwillende cybercriminelen je gegevens niet onderscheppen.

Als je graag minder vingerafdrukken achterlaat, is het gebruik van een VPN goed idee. Je kunt daarnaast nog tijdzone-spoofers, browser-gebruikersagent-switchers en andere plugins gebruiken om beter met je veiligheid om te gaan.

VPN’s zijn een prima manier om geblokkeerde diensten alsnog te bereiken, maar weet dat dit mogelijk niet in alle landen legaal is. In sommige landen is het gebruik van een VPN strafbaar. In een aantal andere landen is alleen het omzeilen van blokkades strafbaar. In de meeste andere landen mag je gewoon een VPN gebruiken, ook als je daarmee een geoblokkade wilt omzeilen.


Bovenstaand artikel is een ingezonden stuk en valt buiten de verantwoordelijkheid van Crypto Insiders. Dit is geen financieel advies.

The post Analyse: Crypto platform geblokkeerd? Probeer een VPN
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!

Deel dit bericht