Een van de veelgehoorde kritieken over crypto en blockchain is het vermeende gebrek aan toepassingen. Waar wordt het eigenlijk voor gebruikt en hoe maakt het de wereld beter? Voor veel mensen lijkt crypto namelijk enkel een manier om geld te verdienen. Een nieuw project gaat cultureel erfgoed beschermen met behulp van blockchain, een prachtige en revolutionaire toepassing van de technologie.
Revolutionaire blockchain en NFT toepassing
Adel Khelifi van de universiteit van Abu Dhabi en archeoloog Mark Altaweel van de University College in Londen zijn bezig met de ontwikkeling van een uniek Web3 model. Het project, genaamd Salsal, kan de authenticiteit en geschiedenis van culturele artefacten vaststellen en vastleggen. Daarmee creëert het project een link tussen de archeologische wereld en blockchain.
De archeologische wereld is over het algemeen niet heel georganiseerd. Er bestaat bijvoorbeeld geen overkoepelend registratiesysteem voor de talloze historische artefacten die jaarlijks opgegraven worden of in bewaring zijn. Ook raken er geregeld waardevolle artefacten verloren. Salsal biedt hier een oplossing voor: het protocol identificeert, waardeert en legt informatie vast van specifieke archeologische artefacten. In dit proces past het project op een unieke manier NFT’s toe.
“Zodra de legitimiteit is vastgesteld kan de verzamelaar [het artefact] omzetten in een NFT. We gebruiken NFT’s omdat de data hiervan wordt bewaard op de blockchain en onveranderbaar is. Dit maakt het mogelijk om op accurate wijze de eigenaar te identificeren.”
Massale crypto adoptie in archeologie
Salsal zal worden aangeboden aan organisaties die cultureel erfgoed beschermen. Uiteindelijk hopen Khelifi en Altaweel dat het protocol massaal wordt geadopteerd in de archeologische wereld. Het zou bijvoorbeeld ook door musea of verzamelaars gebruikt kunnen worden om bepaalde collecties te waarderen of te verifiëren. Op dezelfde wijze hoe sommige projecten momenteel pokémon kaarten of zeldzame strips waarderen en verifiëren.
Hoewel er al digitale databases bestaan met informatie van historische artefacten wordt hier nog geen blockchain-technologie toegepast. Het project is daarom revolutionair te noemen. Mocht Salsal klaar gaan spelen wat het ambieert, zou het talloze problemen in de archeologische industrie op kunnen lossen.
The post Analyse: Crypto project beschermt cultureel erfgoed op revolutionaire wijze
appeared first on Crypto-Insiders.