Er is een nieuwe trend die de aandacht trekt van investeerders: re-staking. Het heeft inmiddels al meer dan $18 miljard aan cryptotokens aangetrokken en biedt beleggers aantrekkelijke rendementen. Maar terwijl de populariteit van re-staking blijft groeien, waarschuwen analisten voor de verborgen risico’s van deze nieuwe vorm van investeren.

Wat is crypto re-staking?

Re-staking is een uitbreiding van de al bestaande crypto praktijk van staking. Bij staking wordt crypto, zoals ether (ETH), vastgezet als onderdeel van het validatieproces van blockchain transacties. In ruil voor het vastzetten van hun tokens ontvangen de houders een rendement. Re-staking voegt een extra laag toe aan dit proces. Ze kunnen de tokens opnieuw staken, wat potentieel kan leiden tot meerdere rendementen tegelijkertijd.

De drijvende kracht achter de huidige re-staking boom is het in Seattle gevestigde startup EigenLayer. Het bedrijf heeft sinds februari 2024 $18,8 miljard aan crypto aangetrokken, een enorme sprong vanaf de $400 miljoen zes maanden geleden. Het platform heeft echter nog geen directe beloningen uitgekeerd aan gebruikers omdat het mechanisme hiervoor nog in ontwikkeling is. Gebruikers worden aangetrokken door de verwachting van toekomstige beloningen of andere giveaways, bekend als airdrops.

Risico’s van re-staking

Hoewel re-staking veelbelovend lijkt, wijzen analisten op de potentiële risico’s. Een belangrijk punt van zorg is de complexiteit van het systeem. Tokens die opnieuw zijn gestaked worden als onderpand gebruikt in de enorme leenmarkten van crypto.

Hierdoor kunnen er eindeloze lussen van leningen ontstaan op basis van een klein aantal onderliggende activa. Dit kan de bredere cryptomarkten destabiliseren als iedereen tegelijkertijd probeert uit te stappen. Adam Morgan McCarthy, onderzoeker bij crypto data provider Kaiko, waarschuwt: “Wanneer er iets is met onderpand op onderpand, is dat niet ideaal. Het voegt een nieuw risico-element toe dat er eerder niet was.”

Voordelen re-staking

Ondanks de risico’s zien sommige experts de voordelen van re-staking. Sreeram Kannan, oprichter van EigenLayer, benadrukt dat het platform bedoeld is om gebruikers de vrijheid te geven waar ze hun tokens willen staken en om nieuwe blockchain-diensten te helpen groeien.

“Het risico ligt niet in re-staking zelf, maar eerder in de protocollen die het risico verkeerd inschatten,” zegt Kannan.

Toch blijft re-staking een speculatieve onderneming. De groei van deze platforms wordt voornamelijk aangedreven door gebruikers die airdrops zoeken. “Het is echt heel speculatief, dit gratis geld ding,” zegt McCarthy.

Het bericht Crypto ‘re-staking’ explodeert in populariteit met instroom van $18 miljard verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!