De decentrale revolutie begon in 2009 met de creatie en lancering van Bitcoin (BTC) door Satoshi Nakamoto. Daarna zijn er verschillende projecten bijgekomen die voortbouwen op het idee van Satoshi, maar een ander consensus mechanisme gebruiken. Dit consensus mechanisme heet Proof-of-Stake. Op deze blockchains kun je meedoen aan het validatieproces van nieuwe transacties en blokken door je cryptovermogen te staken.
In ruil voor het staken van jouw cryptovermogen en het beveiligen van het netwerk krijg je een beloning. Die beloning verschilt per blockchain en hangt dus volledig af van het netwerk waar jij voor kiest.
Ethereum staken
De grootste blockchain die dit jaar nog wil overgaan op Proof-of-Stake is Ethereum (ETH). Op dit moment is het al mogelijk om jouw ethereum in het oude netwerk te staken op het nieuwe platform. In ruil daarvoor krijg je op het moment van schrijven een beloning van tussen de 4 en 7 procent op jaarbasis. Het interessante hieraan is dat je jouw ethereum kunt behouden en tegelijkertijd extra ethereum kunt verdienen via het stakingsproces.
Je kunt dit doen door zelf de software te downloaden en met een eigen wallet en node alles te regelen. Maar het is bij de grotere crypto exchanges van de wereld, waaronder het Nederlandse Bitvavo, ook mogelijk om dit proces voor je te laten regelen. Het enige wat je hoeft te doen is ethereum kopen en vervolgens aangeven dat je deze wenst te staken in het nieuwe Ethereum Proof-of-Stake netwerk. Let wel op dat je hierna geen toegang meer hebt tot je Ethereum en ze pas terugkrijgt bij de lancering van het Proof-of-Stake netwerk. Als die lancering nooit komt, dan ben je deze ethers voorgoed kwijt.
Andere cryptocurrencies als cardano en solana staken
Behalve ethereum zijn er nog vele andere cryptocurrency’s die je aan het werk kunt zetten om een passief inkomen te generen. Bijvoorbeeld Polkadot (DOT) met een rendement van 12 procent per jaar. Cosmos (ATOM) met een rendement van 12 procent per jaar. Tezos (XTZ) met een rendement van 5 procent per jaar. Solana (SOL) met een rendement van 6 procent per jaar. Cardano (ADA) met een rendement van 4 tot 6 procent per jaar. Terra (LUNA) met een rendement van 3 tot 6 procent per jaar. TRON (TRON) met een rendement van 6 tot 9 procent per jaar. De mogelijkheden zijn praktisch eindeloos.
Bij het uitkiezen van een blockchain om jouw cryptovermogen te staken is het belangrijk om de fundamentals goed te begrijpen. Snap je het project en heb je vertrouwen in de toekomst? Dat is de belangrijkste vraag om te beantwoorden. Daarna is het ook zinvol om naar de beloning te kijken. Een te hoge beloning voor staking betekent dat het project een relatief hoge inflatie kent. Dat kan een voordeel zijn voor stakers, maar het kan holders afschrikken, omdat het ten koste gaat van de waarde van de coin. Een gezonde beloning voor staking is belangrijk en je kunt natuurlijk altijd voor meerdere projecten kiezen.
The post Analyse: Crypto staken, wat verdien je ermee?
appeared first on Crypto-Insiders.