Gisteren en vandaag duiken we met een tweedelige miniserie in de beveiliging en nalatenschap van crypto. In dit deel zullen we meer de diepte induiken.
Heb je het vorige artikel nog niet gelezen? Dat kan hier.
Stap 3: Ontwikkel voor iedere klasse een plan
Binnen de cryptowereld is het mogelijk om je vermogen op verschillende manieren op te slaan. Afhankelijk van de klasse waar we over spreken kun je kiezen voor een andere balans van toegankelijkheid, gebruiksgemak en veiligheid. Kleine bedragen wil je eenvoudig en snel toegankelijk hebben om bijvoorbeeld kleine betalingen te doen of mensen te laten zien hoe bitcoin transacties werken. Terwijl je grote bedragen juist zo goed mogelijk wil wegstoppen met een multi-signature oplossing. Dit is een manier van opslaan waarbij je de handtekening van een quorum van bijvoorbeeld 2 van de 3 private keys nodig hebt om je fondsen te bewegen. Om te bepalen wat het beste bij jouw situatie past zijn er een aantal dingen die je moet nalopen.
Welke manieren van opslaan gebruik je nu?
Hoe is je opzet momenteel geregeld? Wat werkt er voor je en wat kan er beter? Kunnen je nabestaanden bij de apparaten of wachtwoorden die je gebruikt al dat nodig is?
Doe onderzoek naar software- en hardware wallets
Er zijn talloze software-wallets en hardware wallets beschikbaar om je cryptovermogen mee op te slaan. Doe onderzoek naar de mogelijkheden, download een paar wallets en ga ermee aan de slag. Verder is het belangrijk om onderzoek naar hardware wallets te doen en er een paar aan te schaffen.
Voorbeelden van software-wallets zijn: BlueWallet, Exodus, Electrum, Blockstream Green, Samourai Wallet. Download er een paar en probeer wat bitcoin heen en weer te sturen.
Wat hardware wallets betreft kun je goed terecht bij merken als: Ledger, Trezor en Coldcard.
Maak het niet te complex
Een andere belangrijke tip om je cryptovermogen niet te verliezen, is door je setup niet te complex te maken. Gebruik niet teveel wachtwoorden, apparaten, pincodes en andere vormen van beveiliging. Complexiteit is goed, maar teveel complexiteit kan tot fatale fouten leiden. Probeer een balans te vinden tussen veiligheid en gebruiksgemak.
Multi-signature
Met bitcoin is het mogelijk om een wallet op te zetten waarbij je een quorum van handtekeningen nodig hebt om je fondsen te bewegen. Dit noemen we in jargon een multi-signature wallet. Je kunt deze bijvoorbeeld opzetten met meerdere hardware wallets, maar ook met een hardware wallet, je telefoon en een laptop.
Bedrijven als Casa en Unchained Capital bieden bijvoorbeeld een eenvoudige manier aan om een multi-signature wallet op te zetten. Je hebt hier tenminste twee apparaten voor nodig om je eigen sleutels te beheren en de derde sleutel bewaren zij voor je. Zo kun je eenvoudig een setup maken waarbij je meerdere sleutels nodig hebt om je fondsen te bewegen.
BlueWallet heeft ook een hele eenvoudig functie in de wallet-applicatie waarmee je met meerdere apparaten een multi-signature kunt opzetten.
Stap 4: bepaal aan wie jij jouw vermogen wil nalaten
Het is belangrijk om een plan te maken en te bepalen wie degenen zijn aan wie jij jouw cryptovermogen wil nalaten. Denk hierbij goed na over de mogelijkheden. Schrijf in je testament op aan wie welk percentage van jouw vermogen toekomt en zet daar de namen van 1 of 2 personen in die je leert hoe ze jouw crypto kunnen bereiken. Als je nabestaanden niet technisch genoeg zijn, dan is het handig om hier een andere vertrouweling voor aan te wijzen.
Stap 5: test je plan
Als je eenmaal een bepaalde opzet met de benodigde back-ups hebt is het tijd om te testen. Zet niet meteen je hele cryptovermogen op het spel, maar begin met een kleine transactie. Komt alles in de multi-signature wallet aan en lukt het je om de fondsen weer te verplaatsen? Dan ben je al goed op weg. Vervolgens is het tijd om je backups te testen. Maak alle apparaten leeg en verwijder eventuele applicaties van je computer. Doe alsof je alles kwijt bent en alleen je back-ups nog hebt en probeer je fondsen te herstellen. Lukt dit? Dan is het tijd om je nabestaanden erbij te betrekken.
Geef ze precies de informatie die ze nog hebben om de fondsen te ontvangen. Help ze net zo lang totdat het ze lukt om alles zonder jou toegang te krijgen tot de wallets. Het is een goed idee om dit proces voor jezelf en voor je nabestaanden eens in de zoveel tijd te herhalen, zodat het er goed in blijft zitten. Het is beter om aan dit soort dingen iets meer tijd kwijt te zijn dan het te verwaarlozen.
Stap 6: implementeer je plan
Als alles getest is en helemaal naar wens werkt, is het tijd om je cryptovermogen volgens de klassen van stap 2 te verdelen over de verschillende wallets. Het is handig om ook een reminder in je telefoon te zetten om iedere 3 tot 6 maanden je setup en de back-ups te testen.
Stap 7: kies veilige locaties voor je back-ups
Daarna is het tijd om je back-ups geografisch te verdelen. Het beste is om hier verschillende locaties voor te gebruiken. Verdeel ze bijvoorbeeld over private kluizen die je kunt huren, bij de notaris en de accountant. Het is belangrijk om ze niet allemaal op dezelfde plek of bij dezelfde persoon te bewaren. Bewaar ook nooit backups van dezelfde multi-signature wallet op dezelfde plaats. Zorg daarnaast voor een kopie met instructies en de verdelingen voor je nabestaanden.
Van uitstel komt afstel
De belangrijkste regel van allemaal is om dit proces niet te lang uit te stellen. Het is niet leuk om over dit soort zaken na te denken, maar uiteindelijk ben je blij als het allemaal geregeld is. Daarnaast is het een toffe manier om meer te leren over hoe bitcoin en andere cryptocurrency’s werken. Wij hopen dat we je met dit stappenplan in ieder geval op weg hebben geholpen om een begin te maken. Je hoeft dit ook niet allemaal op één middag te doen. Neem er rustig de tijd voor en probeer iedere week een paar belangrijke stappen te zetten, dan is het zo gepiept en voel jij je wat dit onderwerp betreft waarschijnlijk een stuk rustiger.
The post Crypto-veiligheid: hoe laat je crypto na aan je nabestaanden? (DEEL 2) appeared first on BTC Direct | Nieuws.