Een verslaving is niet het eerste waar je aan denkt als je het hebt over cryptocurrency. Toch komt het best veel voor in verschillende soorten en maten. In de meeste gevallen heb je het zelf niet door, maar de mensen in je omgeving daarentegen.. 

In dit artikel gaan we het hebben over een crypto verslaving. We bekijken de punten waaraan je een verslaving kunt herkennen, geven je tips om een dergelijke afhankelijkheid te voorkomen en gaan dieper in op de waarom achter de verslaving aan cryptocurrency.

Wat is een crypto verslaving?

Een crypto verslaving is een verslaving aan cryptocurrency, de koersen en alles wat er maar mee te maken heeft. Het gaat je leven dusdanig beïnvloeden dat je het alleen nog maar over cryptocurrency hebt. Word je midden in de nacht wakker? Dan is het eerste wat je doet je koersen checken. Ook ben je eigenlijk alleen nog maar met geld bezig.

Het interessante aan de cryptocurrency markt is dat deze 24/7 open is. Tegelijk is dit ook een valkuil voor mensen die zichzelf erin verliezen. Op ieder moment van de dag staan er andere koersen achter je beleggingen.

Daar bovenop komt nog het volatiele karakter van cryptocurrency. In sommige perioden zijn de schommelingen enorm en kan het voor de leek wel op gokken lijken. De waarde van je portfolio kan flinke sprongen maken en je kunt je wel voorstellen dat dit voor sommigen verslavend werkt. 

Nu ben je natuurlijk niet direct verslaafd als je er veel mee bezig bent. Uit eigen ervaring kan ik bijvoorbeeld vertellen dat ik mijn portfolio app constant in mijn hand had toen ik net mijn eerste investeringen had gedaan. 

Toevallig begon ik ook nog vlak voor een bull markt waardoor deze eerste investeringen meerdere keren over de kop gingen. Destijds zou mijn gedrag dan ook wel als verslaving gezien kunnen worden. Constant de koersen kijken, erover praten met alles en iedereen en vooral denken dat je een geweldige belegger bent.

Na verloop van tijd was het nieuwe er echter af en kreeg ik beter door hoe de markt in elkaar zat. Dit problematische gedrag was ook snel weer weg en tegenwoordig kijk ik veel minder naar de koersen. Nu ben ik met deze website natuurlijk veel met cryptocurrency bezig, maar dat is niet bepaald problematisch gedrag te noemen. Eigenschappen die hier wel onder vallen en horen bij verslaving in het algemeen zijn:

  • Je kunt niet stoppen met het nemen van de substantie

De refreshknop van je portfolio checker zit bijna aan je hand vastgeplakt.

  • Gezondheidsproblemen stoppen dit gedrag niet

Ondanks de slaapproblemen grijp je als je wakker bent toch direct naar je portfolio checker. Je leest lang nadat je op bed ligt nog steeds het laatste nieuws en scrolt eeuwig door crypto twitter.

  • Je sociale activiteiten worden minder

Je bent niet achter de computer weg te slaan. Geen spontane wandeling meer, geen hapjes eten bij vrienden. Alleen constant zoeken naar de juiste trades. Ook als we ergens anders bent heb je altijd nog je duim op de refresh knop om de koersen te bekijken.

  • Obsessief gedrag

Je hebt enkel en alleen nog aandacht voor cryptocurrency. Het enige dat je leest is nieuwe berichten, koers voorspellingen en bent niet weg te slaan uit de Discord chat groepen. Al je aandacht gaat op aan je crypto verslaving.

  • Roekeloos gedrag

Het gaat bij je trades om steeds meer geld en je hebt het gevoel dat je precies weet wat je aan het doen bent. Ook als een trade mis gaat heb je het gevoel dat je met de volgende trade het geld makkelijk weer terug kunt verdienen. Ook geld dat je eigenlijk niet kunt missen stop je nu in de markt.

  • Problemen met je relatie

Je hebt je cryptocurrency verslaving misschien zelf niet door, maar je partner wel. Altijd maar die koersen checken zorgt voor irritatie en het begint op te vallen. Ook doen jullie minder leuke dingen samen omdat je de schommelingen op de markt niet wilt missen.

Hierboven staan enkele eigenschappen die zouden kunnen gelden voor een crypto verslaving. Zou je crypto echter vervangen met alcohol, drugs of welke andere substantie dan ook, dan zouden ze nog gelden. Het zijn een aantal van de meest voorkomende eigenschappen van een verslaving. Het kan een teken zijn van afhankelijkheid. 

Verslaafd aan crypto, kan mij dat ook overkomen?

Net zoals bij iedere andere verslaving kan een crypto verslaving ook jou overkomen. Wel is het zo dat de ene persoon meer verslavingsgevoelig is dan de andere. Sommige mensen hebben een koop-verslaving, anderen eten dwangmatig of juist helemaal niet. De een moet altijd zoveel mogelijk adrenaline zien te krijgen en de ander kan niet zonder seks of alcohol.

Over het algemeen zijn mannen iets verslavingsgevoeliger, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat vrouwen er geen last van hebben. Verslaving schijnt zelfs in de genen te zitten. Heb je (veel) familieleden met verslavingsproblemen?  Dan ben je statistisch gezien zelf ook eerder aan de beurt. 

Daarnaast kan een (crypto) verslaving ontstaan als je zelf in een omgeving werkt waar verslaving vaak te zien is. In een kroeg bijvoorbeeld, in een casino of als daytrader.

Crypto verslaving voorkomen

Natuurlijk is dat geen vrijbrief. De belangrijkste oorzaak van een crypto verslaving is nog steeds je eigen gedrag als je het mij vraagt, maar ik ben natuurlijk geen dokter. Weet je van jezelf dat je enigszins verslavingsgevoelig bent? Dan is het verstandig strenge regels voor jezelf op te stellen.

  • Een duidelijk limiet aan de hoeveelheid geld dat je in crypto mag investeren

Door het stellen van duidelijke regels en je hieraan te houden kun je ervoor waken jezelf te verliezen. Voor iedereen is dit verschillend natuurlijk, maar je zou kunnen zeggen dat je maximaal € 100 per maand in cryptocurrency mag beleggen. Doe dit op vaste dagen zodat er geen onduidelijkheid ontstaat en zodat je geen smoesjes voor jezelf gaat verzinnen.

  • Doe hetzelfde voor de hoeveelheid tijd die je aan crypto mag besteden

Door duidelijke regels te stellen rondom je tijd zorg je ervoor dat dit binnen de perken blijft. Kijk op vaste tijden naar je crypto portfolio en waak ervoor dat je je hieraan houdt. Handige tips in dit geval zijn

  • Installeer geen portfolio tracker op je telefoon. Dit voorkomt het ‘ik verveel me dus laat ik snel de koersen even checken’
  • Maak het jezelf moeilijker door websites op je computer te blokkeren en Twitter en discord van je telefoon te gooien
  • Geef jezelf een aantal websites die je checkt als het tijd is omdat te doen. Zo kom je niet in the rabbit hole en weet je precies wat je wel en niet kunt checken
  • Zet een alarm als het tijd is om je dagelijkse crypto toestanden te controleren
  • Zie cryptocurrency als beleggen en niet als snel rijk worden

Probeer je geld elders te verdienen en zie cryptocurrency als een manier om te beleggen, zoals je dat ook in de aandelenmarkt of de huizenmarkt zou doen. Je bent onderhevig aan invloeden van buitenaf en dat gaat niet veranderen als je ieder moment van de dag naar de koersen zit te staren.

Investeer nooit geld dat je niet kunt missen en leen nooit geld om trades uit te voeren. Je wilt niet weten hoeveel mensen zo al hun geld zijn verloren. Doe het met beleid en hou je aan je eigen budget, ook als je denkt dat het niet mis kan gaan.

  • Doe andere activiteiten

Zorg dat je geen reden hebt om achter de PC of je telefoon te zitten. Zoek vrienden op (en laat je telefoon thuis), ga sporten en zoek op deze manier afleiding. 

Persoonlijk vind ik het ook geruststellend om een verkoopplan te maken. Helemaal als je portfolio behoorlijk is gestegen kan het handig zijn om geen vraagtekens te laten bij wanneer je moet verkopen. Denk na over je doelen voor het beleggen en over wanneer je wat gaat verkopen. Dit zorgt voor duidelijkheid. Je checkt één keer per dag de koersen en verkoopt op de vooraf aangegeven momenten (een beetje) van je cryptocurrency. Dit zou je zelfs in kunnen stellen met een order vooraf, zodat je er helemaal niet meer mee bezig hoeft te zijn.

Conclusie

Dit kan overkomen als een zwaar artikel en dat is het misschien ook wel. In de meeste gevallen zou je het buiten beschouwing kunnen laten, want de meesten hebben er geen last van. Als je voor het eerst cryptocurrency koopt kan je jezelf er een beetje in verliezen. 

Het is leuk, nieuw en je verdient ineens veel geld. Dit wordt, kan ik uit eigen ervaring en dat van mensen uit mijn omgeving vertellen, na verloop van tijd minder. Je gaat andere dingen doen met je leven en gebruikt cryptocurrency vooral nog als een soort spaarpot of beleggingsrekening.

Dit artikel is voor de mensen waarbij het gevoel niet over gaat en die hierdoor in de problemen komen. Er zijn op het internet genoeg klinieken te vinden die je kunnen helpen bij een verslaving, ook een crypto verslaving. 

Het artikel Crypto verslaving, hoe kan ik dit voorkomen? verscheen als eerst op CurrentCrypto.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!