In de wereld van cryptocurrencies is het belangrijk dat cryptobedrijven zich goed beschermen tegen illegale activiteiten. Cryptocurrencies zijn nu eenmaal decentraal en anoniem. Dit maakt het voor criminelen een interessant middel. Uit een recent onderzoek zijn deze praktijken nu ook naar voren gekomen, waardoor er meer toezicht wordt gehouden door overheden.
Cryptobedrijven lopen grote risico’s
Uit een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk is naar voren gekomen dat cryptobedrijven behoren tot de top vier bedrijven, waarbij er grotere risico’s zijn op witwaspraktijken. Naast de cryptobedrijven wordt de top vier aangevuld met banken voor particulieren, banken voor bedrijven en kapitaalbeheerders.. Ook in die sectoren schijnen criminele vaker toe te slaan dan gemiddeld.
Het onderzoek is uitgevoerd door het Ministerie van Financiën in het Verenigd Koninkrijk, dat data heeft gebruikt van de Financial Conduct Authority (FCA). In het eindrapport, gepubliceerd op 1 mei, komt naar voren dat de cryptobedrijven samen met de overige bedrijven “bijzonder kwetsbaar” waren voor financiële delicten. Hierbij verwijst men vooral naar de witwaspraktijken in 2022 en 2023.
In deze periode waren er bijna 53 werknemers fulltime in dienst om zicht te houden op mogelijke witwaspraktijken. Van dit aantal hield bijna een derde van de werknemers zich uitsluitend bezig met het toezicht houden bij cryptobedrijven. In deze twee jaar werden enkele honderden onderzoeken uitgevoerd.
Meer regulatie door handhavers en crypto-regulatie
Het Verenigd Koninkrijk is al langere tijd druk bezig met het reguleren van cryptocurrencies. Zo willen zij graag in juli een duidelijk wetgevend kader presenteren voor crypto bezittingen en stablecoins.
Op 26 april heeft het U.K. National Crime Agency (NCA) en de politie een bredere bevoegdheid kregen door nieuwe wetgeving. Hierdoor kunnen zij beslag leggen op cryptocurrencies, maar deze ook “bevriezen” of vernietigen. Uiteraard geldt dit alleen wanneer het cryptobezittingen betreft van criminelen of wanneer de cryptocurrencies onrechtmatig zijn verkregen.
Door de nieuwe wetgeving kunnen de handhavers ook wachtwoorden en geheugenkaarten in beslag nemen. Daarnaast mogen zij ook ingenomen cryptocurrencies versturen naar wallets onder hun beheer. Op die manier kunnen zij ervoor zorgen dat de ingenomen cryptobezittingen niet terug de markt op zullen gaan.
Het bericht Cryptobedrijven buitengewoon kwetsbaar voor financiële misdrijven verscheen eerst op Crypto Insiders.